Esti surdă fă?

În care se arată cum bicicliştii sunt aceşti cetăţeni model, politicoşi, sensibili şi atenţi la mediul înconjurător. Glumesc. N-am de gând să fac clasamente cu „ciclişti adevăraţi”, hipsteri, ghiolbani, sălbatici ş.a.m.d. Iată însă cum poate decurge o întâlnire cu un biciclist:

S-a nimerit ca într-o zi să mă feresc de pedalat din cauza caniculei. Mergeam  pe jos de la parcul Tineretului spre piaţa Unirii. În intersecţia de la Şincai cred că erau 50 de grade. Stăteam în stânga pistei de biciclete (acolo făcea un strop de umbră termometrul/panoul de afişaj? ) şi aşteptam să se înverzească semaforul. În faţa mea, fix pe bucăţica de pistă care urcă pe trotuar: două fete palide şi ameţite. De vis-a-vis porneşte claxonând un biciclist brunet şi tânăr. Le-am văzut pe fete că-i blochează pista. Fix lângă ele  aveau loc şi două biciclete să se urce pe trotuar. Am presupus că le va ocoli.

Mă dau şi mai în stânga ca să-i fac loc. O fată trage spre dreapta. Cealaltă se blochează. Biciclistul frânează brusc în faţa ei şi răcneşte:

„- Eşti surdă fă???”

O fixa cu ochii scăpărând şi mă aşteptam să o şi scuipe la cât de înverşunat era. Fata cu rochiţă albă de in a bâiguit speriată un „nu” şi l-a privit scurt. Ciclistul a urcat pe trotuar şi a pedalat înjurând.

Mi-a fost ruşine. De-asta când scriam decalogul pentru Bicicleta Roşie mă declaram împotriva frânelor „de învăţat minte”. Mi s-a întâmplat de zeci de ori (mai ales pe Decebal) să traversez pe trecerea destinată pietonilor pentru că ei mergeau pe dungile cândva galbene. Am ocolit, am claxonat în semn de atenţionare şi  am zâmbit. Am MULŢUMIT de fiecare dată când cineva mi-a făcut loc (fie pe pistă, fie pe stradă, fie pe trotuar).

E atât de greu să obişnuim oraşul cu bicicletele printr-o atitudine rezonabilă? Putem să facem o mie de evenimente cu biciclete colorate şi cool. Toate astea sunt degeaba dacă în trafic ne luăm de gât cu pietonii.

7 gânduri despre „Esti surdă fă?

 1. ooff, mi-e și teamă să cred că știu cine e biciclistul în cauză …. :-((
  Cunosc specimenul, din păcate. Pe acest subiect există o altercație penibil de violentă pe http://www.ciclism.ro, în urma căreia am renunțat să mai vizitez acel site ”elevat”.

  Apreciază

  • pacat ca exista astfel de altercatii. Pana la urma fiecare merge cum vrea, dar nu vad de ce biciclistii ar trebui sa se transforme intr-un grup recunoscut pentru violenta cu care abordeaza unele probleme 🙂

   Apreciază

  • parerea mea e ca nu ar mai trebui generalizat… nu toti ciclistii sunt ghiolbani cum nici cei de pe ciclism.ro nu sunt toti scandalagii; probabil si acolo sunt unul sau doi (nu cunosc altercatia despre care spui ca a degenerat pentru ca nu postez pe forumul acela) care tot timpul sunt gica contra.. peste tot e asa.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s