Tura de weekend cu bicla

Această prezentare necesită JavaScript.

Sâmbăta asta am pornit cu biclele pe traseul de la Prima Evadare. Şi bine am făcut: vremea a fost excelentă şi în sfârşit am ajuns şi eu la finish 🙂 La anu sigur termin în timp util dacă pădurile şi câmpurile vor fi uscate 😉

Traseu– Bucureşti, Pădurea Băneasa, Centură, spatele aeroportului Otopeni, Palatul Ghica Căciulaţi, Pădurea Dumbrăveni, pădurar Baloteşti, „scurtătură” pe câmp arat până la punctul secundar de alimentare de la Prima Evadare, pădurar Gruiu, complex Astoria, Siliştea Snagovului, pădurea Snagov, Ciolpani, Tâncăbeşti, Otopeni, Bucureşti.

KM: aprox. 95

Pe la 11 eram pe aleea Privighetorilor şi pedalam către Pădurea Băneasa. Când am intrat în pădure şi am văzut că nu mă mai afund în şleaurile nămoloase, că nu-mi mai fuge bicicleta şi că frunzele colorate troznesc frumos sub roţi, mi-am zis că pedalez într-o poveste.

Am ieşit repede la centură, am inhalat o mulţime de praf şi am avansat până la Stână. Imaginea bicicletei scufundându-se în nămol lipicios şi puţitor încă mă urmărea. Acum am trecut fără probleme prin stână. Am ajuns imediat pe câmpul din spatele aeroportului (km 14). La prânz ne-am oprit în Căciulaţi la Palatul Ghica şi ne-am răsfăţat cu sandvişuri, banane şi ciocolată.

Palatul Ghica, cu pereţi crăpaţi şi cojiţi, este aşezat într-un „parc” în care a fost cândva moşia boierului paharnic, Ianache Mavrodin. Dimitrie Ghica a cumpărat moşia în 1807 şi fiul său, domnitorul Alexandru Ghica, a terminat construcţia palatului în 1834. S-a urmat astfel exemplul lui Grigore Ghica care îşi construise castelul de pe malul lacului Tei în 1822. Nu tu taxă de intrare, nu tu uşi deschise. Doar un paznic care s-a apropiat zâmbitor. Dacă i-am fi dat câţiva lei probabil ne-ar fi lăsat să vizităm interiorul în care „nu prea mai e nimic” (zic localnicii). Palatul ăsta se află în administrarea Academiei Române încă din 1948. De oglinzile veneţiene, de tablouri, de manuscrise au avut grijă băieţii deştepţi. Palatul şi parcul de 15 ha au rămas goale, jupuite.”Havuzul neoclasic cu trei cupidoni” şi „Havuzul care arunca apă pompată din lacul din vale” s-au uscat de mult. Palatul Ghica a servit o vreme ca reşedinţă a Elenei Lupescu (al ei a fost şi mobilierul stil Ludovic al XVI-lea).  Iată aici fotografii din interior şi mai multe poveşti.

N-am mai lenevit mult la soare şi am pornit către complexul Astoria. Am ajuns pe la 3 după ce am văzut doi fazani şi am hoinărit cu bicicletele în braţe pe un câmp arat care pe harta de acasă păruse scurtătură. Calculasem că pe Dn1 o să facem cam 2 ore jumate până acasă aşa că pe la 4 ne-am hotărât să încălecăm şi să profităm cât mai mult de lumină. Ce să mai pleci când Merida avea ditamai pana?! Până au schimbat băieţii camera, soarele abia se mai vedea printre copaci aşa că am decis să înnoptăm în Siliştea Snagovului, la un fost coleg de liceu. Noroc cu el, altfel frigul şi bezna ne mâncau în seara aia.

A doua zi pe la 9:30 am fost din nou în şa smiorcăindu-ne de dureri dorsale. Ne-am zgâit la doamna Patriciu care îşi ducea câinii la plimbare prin pădurea Snagov, la studiourile Castel Film şi la Complexul Olimpic. Pe DN nu mi-a plăcut prea mult pentru că mă ameţea viteza maşinilor şi…îmi era din ce în ce mai foame:) Ne-am mişcat destul de bine, cu 22-25 km/oră.  Am urcat podul de la Băneasa visând la ciorbe, fripturi şi prăjituri.

Mi-a plăcut mult tura asta pentru că am simţit că mi-am depăşit nişte limite şi pentru că mi-am dat seama că pot şi mai mult dacă mă antrenez. Sigur, încă strâng rău ghidonul şi îmi teorizez încheieturile, încă mai fac mofturi la câte o urcare cu obstacole dar, sentimentul ăla că ai reuşit să duci ceva la bun sfârşit (exact ca la munte când ajungi în vârf) merită orice efort.

Ca să nu mai zic că turele cu bicla, căţăratul pe munte, călătoriile te ajută să simţi că nu-ţi iroseşti timpul. Nu mă pasionează pe mine filosofiile tip self-help, dar iată ceva care la mine chiar funcţionează: fă ceva important în fiecare zi liberă; citeşte ceva, învaţă ceva despre tine sau despre oamenii şi locurile pe care le întâlneşti şi o să te simţi mai bogat şi mai fericit.

5 gânduri despre „Tura de weekend cu bicla

  1. Pingback: Tura de weekend cu bicla - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Pingback: Gârboavele XC | Zăpăcita

  3. Pingback: Prima Evadare 2011- pe aproape | Zăpăcita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s