Medalia de onoare

Regia: Calin Peter Netzer

Scenariul: Tudor Voican

Imaginea: Liviu Marghidan

Cu: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Mimi Brănescu, Anca Pandrea, Doru Ana

Aseară la Elvira Popescu aproximativ 100 de tineri i-au aplaudat în picioare pe domnul Victor Rebengiuc, pe regizorul Călin Netzer şi pe producătorul Liviu Marghidan. Au fost aplauze vii, aplauze care mulţumeau.

Parada Film şi revista Tabu ne-au invitat din nou la un film extraordinar. Medalia de onoare” mi s-a părut un film despre umilinţă; despre o umilinţă înnăscută.  Tudor Voican spunea într-un interviu că scenariul se bazează pe „românismul ăsta de capul plecat sabia nu-l taie”. Ne umilim la funcţionari, la administratori, la regia de termoficare.

Iată un fragment din motivaţia regizorală:

Medalia de onoare” este ceea ce mulți ar numi o “felie de viață”. Marele scenarist Italian Tonino Guerra obișnuia să spună: “Felia de viață nu este neapărat o felie de tort, dar mai degrabă o felie de pâine, uneori amară, uneori dulce și, de multe ori, grea.”

Pe tot parcursul filmului îţi vine să-l ţii în braţe pe Ion I. Ion, să o rogi pe doamna Nina (un rol excelent al Cameliei Zorlescu),  să tresară frumos când soţul îi citeşte scrisorile din război, să-i dai telefon lui Cornel în Canada şi să-l rogi să-şi ierte tatăl- să-i explici că n-a fost securist şi nu i-a vrut răul când l-a dat pe mâna Miliţiei; să o iei de ciuf pe funcţionara scârbită.

„Mi-a plăcut rolul. Ce să fac? Rolul era frumos; era bine scris. Era generos. Aş fi nedrept să spun că mi-a plăcut numa o scenă.” (V. R.)

„Complex, tragic, simpatic. Un om care face prostii aşa cum facem cu toţii. Un om cinstit, că altu nu s-ar fi întrebat pentru ce a primit medalia. E hamletian. Are dileme„- aşa l-a caracterizat Domnul Rebengiuc pe Ion I. Ion (nu pe Ion J. Ion interpretat minunat de Radu Beligan).

Mi-a plăcut foarte mult o scenă simplă. Nina taie o bucată de carne. Ion I. Ion îi ia grijuliu baioneta din mână (mai târziu o să bată un cui şi o s-o atârne pe perete) şi taie meticulos cu un alt cuţit. Ea nu-i mai vorbeşte de şase ani. El încearcă timid să micşoreze prăpastia dintre ei. Frumoasă este şi scena când Nina, bolnavă din cauza celor 14 grade din apartament, soarbe îmbufnată din ceaiul pe carei-l aduce soţul şi refuză să înghită aspirina. De fapt mi-a plăcut fiecare bucăţică din film dar n-aş vrea să vă stric plăcerea vizionării. De aceea n-am să povestesc nici despre finalul excepţional.

Premii

Aseară la avanpremieră domnul Rebengiuc a spus că nu ştie dacă Ion I. Ion este cel mai bun rol al lui dar este cel mai premiat. Iată premiile obţinute până acum de „Medalia de onoare”:

 • Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Mențiune Specială pentru Victor Rebengiuc);
 • Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională);
 • Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa);
 • Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie si Cel mai bun Actor în rol principal);
 • Festivalul de Film de la Zagreb (octombrie 2010, Mențiunea Specială a Juriului pentru „un amestec – simplu, în aparență – de politică, tragism și umor, cu o urmă de căldură și umanitate”)

Ion Iliescu pe marile ecrane

Ion Iliescu a acceptat repede să-şi joace rolul de preşedinte după ce i s-a spus că nu e vorba de un film documentar.  S-a temut să nu jignească pe cineva şi a explicat că nu el a pornit decorările ci Emil Constantinescu. Victor Rebengiuc- „Păi dacă îl aduceam pe Constantinescu stricam filmul„. In Adevarul puteti citi un interviu foarte bun de Ana Maria Onisei

În 93, de ziua lui, Victor Rebengiuc a ajuns acasă unde era numai fiul său şi a dat peste „un coş imens cu flori”  livrat de „unu mare”. „- Tata nu e acasă  -Ştim”. La câteva zile se pomeneşte invitat la Cotroceni. Ion Iliescu „venea la teatru, la operă; era un spectator” şi îi spune maestrului că ar mai veni dar „să nu mai fie violenţe”.  Replica domnului Victor Rebengiuc:

Eu n-am strigat niciodată „jos cineva”. Eu am strigat „sus altcineva”.

Culoare

Atmosfera din 1995 este redată magistral. Oamenii în gri, telenovelele, Sandra Brown, jocul de Remi, sunetul telefonului fix, Ginuţa, muzica la pick-up, bileţelele cu „vecine, plăteşte întreţinerea„, termoficarea care îi ţine ori în frig, ori în saună, poştaşul cu caietul lui în care semnezi pentru pensie, ceasul cu cuc, obiectele de mobilier te teleportează în monotonia vieţii de atunci.


După ce s-au terminat întrebările din sală, maestrul şi-a scos şapca(îl proteja de lumina reflectoarelor) şi a mulţumit elegant pentru aplauze: ” Aţi făcut-o cu sinceritate. Nu v-a cerşit nimeni asta. Înseamnă că am făcut un lucru care a însemnat ceva pentru dumneavoastră„.

„Medalia de Onoare”  intră în cinematografe vineri, 12 noiembrie iar premiera de gală va avea loc de la ora 20:00 la cinema Studio. E un film pe care chiar nu trebuie să-l pierdeţi.

Au mai scris: Cristina Bazavan (foarte frumos despre cum „actorii mari vorbesc si cand tac”), George Hari, Adrian Ciubotaru, Rares Petrisor, Idaho, Carina Sava, Ruxandra Predescu, Inozza

15 gânduri despre „Medalia de onoare

 1. Pingback: Medalia de onoare - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. Pingback: Strangers on the Net » Filmul “Medalia de onoare” - coincidenţe

 3. Pingback: Medalia de onoare « Carina Sava

 4. Macar filmele romanesti sa nu le piratam. De incasarile Saw nu-mi pasa catusi de putin, de cinematografia noastra da…asa ca SPER sa nu fie pe vreun torrent nici Felicia inainte de toate, nici Medalia de onoare, nici Marti dupa Craciun, nici Mar Nero, nici Morgen. Vezi ce de drumuri ai de facut la cinema? 😀

  Apreciază

  • Am fost la mai multe filme româneşti la cinema: Francesca,Felicia înainte de toate,Amintiri din epoca de aur 1 şi 2,Casanova-identitate feminină şi cred că am mai văzut două,dar nu mi le aduc aminte acum.
   Am fost ieri şi la ”Medalia de onoare”.A fost ok filmul,drama bătrâneţii 😀 .Mă bucur că am convins-o pe prietena mea să mergem,care deşi vroia să-l vadă,insista să mergem la Unstoppable,cred că,crezând c-aş vrea eu să-l văd.But noooo,we went to this one 😀

   Apreciază

   • La City Mall e promoţie pentru cupluri vinerea : 10 lei de persoană şi marţea ,domnişoarele şi doamnele au biletul 7 lei. 😀 Plus orange wednesdays.E criză mare la City şi,în principiu,dacă preţurile rămân aşa,merită mai mult să vezi un film aici decât la Corso sau Scala,Patria,deşi pierzi aerul centrului istoric,dar câştigi un plus de siguranţă că nu cade clădirea peste tine.
    S-a redeschis Europa.

    Apreciază

 5. Wow, nu stiam de promotiile din City. Eu la „portretul luptatorului” am fost la Afi si cu tot cu carnet de student am dat 15 lei:) E aglomerat in City?
  Ma bucur ca v-a placut.
  Sunt sigura ca ti-ar placea si „portretul luptatorului la tinerete”

  Apreciază

  • Portretul luptătorului rulează şi la City.Nu era foarte aglomerat.Spre exemplu,acum două vineri am fost doar eu cu gagică-mea în sală,iar săptămâna trecută am fost vreo 4 cupluri,maxim 5.
   Luni,la fel,altă promoţie.Intră pe cityplex bucureşti pentru a le vedea.
   Ah,am mai văzut şi ”Capitalism,reţeta noastră secretă”.

   Apreciază

 6. Pingback: Pe scurt...

 7. Pingback: Medalia de onoare – Made in Romania | Masterat Politic

 8. Pingback: Victor Rebengiuc merită categoric "Medalia de onoare" • Republica Culturală Chineză

 9. Pingback: Pozitia copilului | Zăpăcita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s