Mă deprimă începuturile. Deja 2011?

Am o problemă cu finalurile. Şi cu începuturile. Mai toată blogărimea a scris posturi optimiste,  a construit bilanţuri mândre, a conceput planuri măreţe şi a intrat în forţă în 2011. Recunosc, pe mine mă deprimă prima săptămână din ianuarie.

Încă din şcoala generală uram duminicile, mai ales pe cele de iarnă când se întuneca atât de repede şi trebuia să abandonez zăpada ca să fac baie, să-mi fac ghiozdanul sau doamne fereşte să-mi termin tema la mate (despre războiul cu matematica o să vă povestesc altă dată dacă o să-mi conving mintea să deblocheze amintirile cu doamna profesoară Negrea de care mi-era atât de frică; hint: mi-am vizitat recent şcoala generală şi m-am surprins sperând să nu mă întâlnesc cu ea; mă cuprinseseră fiori reci şi parcă-i simţeam parfumul dulce şi rece).

Sau dup-amiazele când făceam ultima baie în mare înainte de plecare;

Sau coborârea de pe munte şi drumul enervant spre oraş;

Sau strânsul globurilor şi abandonarea lor într-o cutie prăfuită, sus pe şifonier;

1 ianuarie a fost mereu în mintea mea un sfârşit, nicidecum un început. Sfârşitul bradului, sfârşitul vizitelor, sfârşitul mirosului de cozonaci şi sfârşitul stării de bunăvoinţă pe care o afişează mai toată lumea în prag de sărbători.

Dacă în noaptea de revelion eram veselă şi mă gândeam că 2010 a fost un an bun care m-a surprins cu ceva frumos cel puţin în fiecare lună, a doua zi de dimineaţă mi-a fost imposibil să mă gândesc la ce mi-ar putea aduce 2011. Până şi pe pârtie îmi zbura gândul la ce tristă o să fie prima duminică din an. Alunecam cu sania şi mă gândeam că vine sesiunea, că am trei proiecte neterminate, că dizertaţia e tot la stadiul de plan, că n-o să mai am inspiraţie pentru poveşti, că n-o să mai găsesc subiecte de articole…

Duminică seară mai că-mi venea să plâng aşa a prost, doar pentru că începe un nou an. Apoi m-a lovit gândul că aşa sunt de când mă ştiu: înainte de un examen sunt sigură că n-o să fac nimic, înainte să scriu o poveste îmi spun că niciun copil n-o să fie atras de subiect, înainte de un interviu sunt convinsă că o să-mi scape o mulţime de detalii, că n-o să înţeleg personajul, că subiectul nu e bun, ş.a.m.d. Mereu mă apuc cu teamă şi fără prea multă speranţă şi apoi mă surprind că-mi iese şi mă entuziasmez.

Noroc că-mi trece repede şi teama de eşec e mai mare decât teama de necunoscut 🙂

Voi cum reuşiţi oameni buni să vă spuneţi aşa de senini că noul an va fi minunat, că vă propuneţi să citiţi 273 de cărţi, să vedeţi 385 de filme, să escaladaţi 5 vârfuri, să scrieţi 300 de articole, să pedalaţi 7200 de ore…?

De unde vă luaţi optimismul şi ce aveţi în plus de reuşiţi să vă stabiliţi obiective d-astea ca la carte (după ce că sunt enervante le mai zice şi s.m.a.r.t.)?

Pentru la anu mi-aş dori să scap cumva de începuturile astea enervante şi să fentez prima săptămână din ianuarie cu o vacanţă într-un loc însorit. Să vedem ce iese când încerci să fugi de ce nu-ţi place 🙂

 

 

19 gânduri despre „Mă deprimă începuturile. Deja 2011?

  1. O, Doamne, citesti ganduri? :)) Pe profa mea de mate n-o chema Negrea si eu mi-am dat deja disertatia. In rest, de la depresia duminicala la senzatia naspa la stransul bradului si stresul ce precede orice interviu, I’m with you, all the way.

    Apreciază

    • Buna, as vrea sa te ajut dar…eu n-am facut pregatire si nu stiu pe cine sa-ti recomand. DAR stiu ca UNATC organizeaza mai nou cursuri de pregatire pentru doritori- pe vremea mea nu exista sansa asta. Sunt sigura ca sedintele astea te pot ajuta foarte mult sa te familiarizezi cu atmosfera de acolo si sa te prezinti foarte sigur pe tine la exam.

      Inscrierile se fac la admitereteatru@unatc.ro Cursurile incep din februarie 2011 si costa 60 lei/sedinta.

      Daca te duci povesteste-mi si mie cum eee pls:)
      Bafta!

      Apreciază

  2. join the club. eu niciodată n-am înțeles de ce simt oamenii nevoia să sărbătorească Revelionul (adică trecerea timpului). nu mai vorbesc de bilanțuri și eternele începuturi rareori duse la capăt :)…

    Apreciază

    • 🙂 deci suntem multi dintr-ăştia
      Ma intreb cum reusesc insa unii sa si duca la capat ce-si propun la inceput de an. Cunosc multi optimisti care se tin de planuri.
      Bine eu inca n-am reusit sa respect nici macar o promisiune mica: sa scriu o data pe saptamana pe blog :))

      Apreciază

    • wow, exact despre genul asta de planuri vorbeam 🙂 „cand imi vor vorbi despre sfarsituri le voi vorbi despre inceputuri”. Bravo tie:) Cred ca pot sa pun pariu ca ai realizat macar 50% din ce iti propuneai in octombrie, asa-i?

      Apreciază

  3. Pingback: Tweets that mention Mă deprimă începuturile. Deja 2011? « Zapacita -- Topsy.com

  4. Şi eu încă transpir când mă gândesc la mate 🙂 Şi eu plâng A PROST dacă stau în fund şi am gânduri negre. Dar am THE BIG PICTURE în cap şi în rest îmi stabilesc mici bucurii pe termen scurt şi timpul trece mai repede dacă mă gândesc la un T-x (iar mateee!) până ajung la bucuria aia scurtă.

    Apreciază

  5. Pana pe 1 am fost aproape sigura ca anul asta o sa-mi iasa toata povestea cu optimismul de inceput de an, si planurile, si rezolutiile. Dupa aia m-am trezit si mi-am petrecut weekend-ul in pijamale uitandu-ma la un serial stupid din ’82, exact cum faceam si inainte de sarbatori. De fapt, toti ne dorim sa se schimbe ceva asa, ca prin magie, in noaptea de Revelion. Asta nu se intampla niciodata. Te trezesti tot tu, cu aceleasi probleme si defecte. Reality bites.

    Bine ca macar de pom se ocupa ai mei.

    Apreciază

  6. Daca nu sunt mai pesimist ca tine sunt cel putin la fel.
    E destul de cunoscut faptul ca Sarbatorile induc o depresie minora , doar ca unii sunt f ocupati sa posteze 1000 posturi/zi incat nu o constientizeaza..
    Nu plange, viata-i lunga..

    Apreciază

  7. Pingback: Planuri de călătorie pentru 2011 « Zapacita

Lasă un comentariu