Bilantul responsabilitatii sociale 2010

Corina Iordache m-a invitat să trag linie şi să vă povestesc cum cred eu că e cu companiile şi cu responsabilitatea socială. Bilanţul Responsabilităţii sociale pe 2010 e un bun prilej pentru a determina cât mai multe companii să se implice mai mult şi mai constructiv în viaţa comunităţilor.

1. Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat în societate în 2010 şi de ce?

Prima companie care mi-a venit în gând a fost Petrom aşa că o să încep cu ei ca să-mi explic şi eu de ce. Credeam că pentru Ţara lui Andrei. Apoi am căutat suma investită în cele 23 de proiecte  (115.000 de euro) şi mi-am zis „mare lucru pentru ei! mă laşi?!”. Totuşi ţara asta a lui Andrei a promovat în primul rând o cultură a responsabilităţii faţă de mediu- avem nevoie de aşa ceva.

Mă enervează însă că văd destul de pozitiv Petromul, probabil numai pentru că sunt foarte buni la comunicat. Pe Rompetrol nu-i vedeam bine deloc (mă iritauculorile lor,  magazinele lor şi mai ales butoanele alea de la pompă) Am căutat de curiozitate cât de „responsabili” au fost în 2010 şi balanţa s-a înclinat imediat în favoarea lor, chiar dacă până să scormonesc habar n-aveam că donează combustibil pentru Smurd, că au modernizat şi renovat diverse spitale, că au finanţat 20 de proiecte comunitare cu 300.000 de dolari…

OTP bank m-a surprins tare frumos cu „Este dreptul meu”. Documentându-mă pentru bilanţul ăsta am dat peste proiectele lor sociale despre care nu auzisem nimic. Semn bun. Nu vreau să aud ce minunată e o companie vreau să văd ce a făcut. OTP are trei mari proiecte sociale: Sport (susţin cluburi de hokey, fotbal şi baschet), Dezvoltarea Comunităţii (muzee, spectacole pentru copii, burse pentru elevi) şi Şanse Egale (Dreptul de a citi, donare de sânge, colectare selectivă). Îi apreciez pentru transparenţă, pentru consecvenţă (pe site puteţi vedea rapoarte de CSR începând cu 2006) şi mai ales pentru diversitatea acţiunilor întreprinse pe tot parcursul anului.

2. În ce măsură marile companii au răspuns în 2010 aşteptărilor tale în privinţa implicării în societate?

Nu cred că o companie este datoare să se implice în viaţa comunităţilor sau că o corporaţie trebuie să salveze lumea (vezi celebrele/sinistrele cazuri de „csr” înfăptuite de Nestle şi Coca Cola în lumea a treia, chipurile pentru a combate malnutriţia). Când campaniile astea au în spate cucerirea unei noi pieţe sau atragerea de noi clienţi, mă enervează alăturarea corporaţie-responsabilitate.

DAR când companiile se implică în minunăţii cum ar fi visul Crinei Popescu…încep să le apreciez. Felicitări aşadar Apa Nova, BCR, Fundatia Alexandrion, ICCO, Petrom, Romtelecom, Salomon, Schaeffler Group, GMP Advertising. Da, am şters din listă nişte domni care aruncă fonduri în stânga şi-n dreapta pentru a schimba percepţia lumii. De ce? Pentru că motivaţia „responsabilităţii” lor e prea evidentă. Nu-mi plac companiile care alocă un buget pentru laudă mai mare decât cel pentru acţiunile efective de CSR.

În 2010 m-am bucurat foarte mult să văd câte companii s-au implicat în marea curăţenie de pe 25 septembrie. Companiile de mai jos mi-au depăşit aşteptările:

3. Ce aşteptări ai de la companii în privinţa responsabilităţii sociale pentru 2011?

Mi-ar plăcea să se întâmple lucruri foarte concrete la nivel de comunitate. Să apară centre de colectare a uleiului ars, a hârtiei, a becurilor şi a bateriilor- să-mi sară în cale, nu să le caut eu pe net. Mi-ar plăcea ca pentru companiile mari rapoartele anuale de CSR să fie obligatorii şi publice ca să pot să decid cât de responsabilă este compania bazându-mă pe cifre, nu pe cât de mult m-a bombardat cu reclame.

Mi-aş dori cât mai multe campanii eficiente de încurajare a educaţiei. Ştiu că sună ipocrit când spun că tinerii şi copiii nu mai citesc sau nu mai ştiu să scrie corect dar la fel de ipocrit este şi să ne ascundem după minunatele excepţii cu care poţi să porţi conversaţii plăcută despre cărţi, filme, muzică. Luaţi de consultaţi ce zicea UE– în 2009 40.4 % dintre elevii români aveau rezultate slabe la citire; sau studiul PISA din care puteţi afla că elevii români sunt mai jos decât cei bulgari în ceea ce priveşte rezutatele la matematică, ştiinţă şi citire.

4. Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii sa fie mai responsabile in 2011?

Acţiunea cea mai evidentă este aceea de a”consuma” de la companiile mai responsabile şi de a le sancţiona pe celelalte. Dacă, de exemplu, un lanţ de supermarketuri ar avea pus la punct un super sistem de colectare a peturilor, a becurilor ş.a.m.d. evident că aş prefera să cumpăr de acolo.

2 gânduri despre „Bilantul responsabilitatii sociale 2010

  1. Pingback: Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2010 « Dragos Dehelean – Relatii Publice si comunicare online

  2. Pingback: Ultima săptămână a bilanţului responsabilităţii sociale « Vorba Corinei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s