Regia: ALEXANDRU MAFTEI
Muzica: DRAGOŞ ALEXANDRU
O seară de 1 martie „S!MPA”: Cristina Bazavan
Mărţişoare drăguţe: Tabu, Becointreauversial (miam!), Redds Beer şi illy
“Dragă Ana Maria, uită-te atent în jurul tău. S-ar putea ca ceea ce cauţi să fie, de fapt, foarte aproape de tine. Aşa cum a descoperit şi personajul meu. Îţi doresc o primăvară plină de căutări reuşite. Dana Voicu”
Aşa sună mesajul pe care l-am găsit pe stick-ul mărţişor pe care l-am primit aseară la vizionarea „Bună!Ce faci?„. Fără să ştiu ce ascundea stick-ul haios, am plecat de la film chiar cu gândul ăsta:
„Întotdeauna dorim altceva decât avem – fie el aparat foto, rochie sau partener de viaţă. Întotdeauna căutăm în altă parte ce avem, probabil, foarte aproape de noi.” (Alexandru Maftei)
Uşor, ritmat, muzical „Bună! Ce faci?” reuşeşte să spună o poveste optimistă, să arate ca o comedie romantică şi să fie totuşi film românesc. Aseară actriţa Dana Voicu spunea că ceea ce îl diferenţiază de comediile romantice americane este „the end”.
După 20 de ani de căsnicie, Gabriel (Ionel Mihăilescu) şi Gabriela (Dana Voicu), părinţii adolescentului „viril” Vladimir (Paul Ionescu, student la actorie şi tare-tare simpatic), descoperă internetul.
Filmul lui Alexandru Maftei este omenesc, firesc, fără să te copleşească sau să te răscolească aşa cum se întâmplă cu „Marţi după Crăciun”. Din când în când avem nevoie şi de poveşti de dragoste simple, calde- chiar dacă probabil învăţăm mai mult din cele care ne lasă obosiţi, încleştaţi. Au apărut deja voci care susţin că „Bună!Ce faci?” se bazează prea mult pe clişeele filmelor americane. Sigur, ca imagine se apropie de comediile romantice. Ca personaje însă, poate şi pentru că e vorba de români şi le recunoaştem autenticul mult mai uşor, Gabi şi Gabi sunt mult mai umani şi duc o viaţă mult mai credibilă. Gabi masculul este atât de firesc încât nici nu se spală pe mâini după ce face pipi. Poate doar bietul Vladmir sa mă contrazică. Sau încă mai există adolescenţi frumuşei care învaţă la fizică pentru a o cuceri pe tocilara clasei?!
„Buna!Ce faci?” este un film în care muzica este foarte prezentă iar momentele orchestrei contribuie semnificativ la transmiterea unei stări de bine. Am apreciat mult gândurile îndrăgostiţilor care apăreau delicat, desenate cu degetul pe ferestre aburite, imprimate în locul preţurilor la piaţă, pe veioze.
Dana Voicu ne-a povestit că Alexandru Maftei a fost riguros şi nu a lăsat loc pentru improvizaţii. A desenat fiecare moment. „Ştia secvenţă cu secvenţă cum se întâmplă filmul”. S-a filmat plan contra plan şi s-au tras aceleaşi scene până când ieşeau perfect. Filmările au durat o lună şi jumătate dar pregătirea filmului a durat 4 ani, 9 luni şi 15 zile.
Ana Popescu (Toni) era în anul I când a auzit de „Bună! Ce faci?” şi era studenta Danei Voicu. „Nu există satisfacţie mai mare” decât să joci alături de cel pe care l-ai învăţat şi l-ai crescut. Ana Popescu era „disperată”. Şi-a dorit foarte tare rolul dar i-a fost foarte frică să nu greşească. „Voiam să fie perfect, era o psihoză. Era bine.”
„Comedia se face mult mai greu. Este matematică, nu e chiar aşa cum îţi vine”- spunea Dana Voicu.
Ana Popescu, obişnuită cu drama, nu ştia „cum se face” firescul ăsta, cum să nu apeşi actoricesc pe stări, pe sentimente. Eu zic că i-a ieşit foarte bine. Mi se pare chiar cel mai firesc personaj de acolo- prin gesturi, prin ton, prin mutre. Şi cel mai frumos 🙂
Din păcate s-a tăiat foarte mult din film (ar fi avut 2 ore şi jumătate). Toate bloggeriţele au oftat dezamăgite aseară când au auzit că bietul Vladimir a fost văduvit de o scenă în pat cu tocilara de Jipescu- excelent aleasă Sabrina Iaschievici.
Replica mea preferată: (Luna) era „ca o unghie tăiată cu unghiera”
Nelămurire: Cum puteau să plece şi Vladimir şi Jipescu la Veneţia? La olimpiadele internaţionale nu pleacă câte un elev pentru fiecare ţară?
Curiozitate: Vreau explicaţia pentru cămăşile bărbaţilor însuraţi- a fost tăiată dar se pare că în scenariu există o întregă teorie cu privire la felul cum ne murdărim hainele. Oare Lia Bugnar a aflat teoria de la o spălătorie?
Suferinţă: În simpatica sală cu canapele de la Patria se fumează. Iubeam filmele în aer liber tocmai pentru că puteam să fumez. Era minunat. Aseară am ascultat fiecare scârţâit de brichetă şi am înghiţit în sec.
Premiera de gală va avea loc pe 3 martie, la Cinema Patria din Bucureşti, în prezenţa actorilor şi a echipei.
Din 4 martie filmul va rula la: Bucureşti – Patria (cu excepţia zilei de 7 martie), Hollywood Multiplex, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Studio (din 18 martie); Cluj (Cinema „Florin Piersic” , Cinema City Iulius Mall), Iaşi (Cinema Victoria) şi Braşov – Cityplex Eliana Mall.
Între 11 – 17 martie, filmul va ajunge şi la Craiova (Cinema Patria) şi Bacău (Central), iar între 18 – 24 martie, la Timişoara (Cinema Timiş), Piatra Neamţ (Dacia), Constanţa (Cityplex Tomis Mall).
Excelenta recenzie! Mai ca mi-ai facut pofta sa-l mai vad inca o data. A, da, si replica cu luna a fost si preferata mea si a Andreei. 🙂
PS: Foarte dragut mesajul de la Dana Voicu. Al meu era de la regizor. 🙂
ApreciazăApreciază
Esti draguta, mersi:) Si eu as vrea sa-l mai vad o data, macar pentru muzica minunata.
Mi-a mai „placut” si faza din baie cand il intreaba CE face :))
P.S. Acum sunt curioasa ce zice regizorul:D
ApreciazăApreciază
Pingback: Blogul Cristinei Bazavan
Pingback: Nu-l mai injuraţi pe Băsescu şi PDL « Popateapa's Blog
Pingback: Buna! Ce faci? (2010) - Movie