Protecţie solară (II)

Iată şi a doua postare din campania Iwostin Solecrin de conştientizare a importanţei protecţiei solare. Ieri m-am folosit de evoluţia în timp a arsurilor solare cu care m-am tot ales pentru a vă arăta că soarele este tot mai nociv şi că trebuie să folosim creme cu factor de protecţie. În fiecare zi până vineri vă prezint câte un motiv pentru care nu trebuie să neglijăm protecţia solară.

Motivul pe care l-am ales  astăzi  este  modificarea ADN-ului (care în timp duce la cancer).  Nu e nevoie de Cernobîl sau de Fukushima ca „soft-ul” celulelor noastre să se viruseze. Soarele ne radiază şi el.

Radiaţiile UV stimulează apariţia radicalilor liberi. Pentru că am avut norocul să stau de vorba cu domnul Bogdan Constantinescu de la Institutul Naţional de Fizică Atomică (pentru Tabu de mai), am înţeles şi cum e cu radicalii. Omul este alcăutuit din foarte multă apă. Radiaţiile intră în corp, iau molecula de apă şi o desfac în hidrogen şi în OH. OH-ul este un radical liber care atacă ADN-ul- spirala de proteine care dă toată informaţia pe care o comandă celula. Dacă dereglezi ADN-ul, celula dă comenzi greşite, o ia razna şi începe proliferarea haotică a unor celule rele  care formează tumoarea.


Un organism sănătos (poate unul care luptă împotriva radicalilor liberi cu diverşi antioxidanţi ca ceaiul verde, de exemplu), are un mecanism de protecţie împotriva radicalilor şi reuşeşte să repare singur ADN-ul deteriorat sau să ucidă celula care a apucat să sufere modificări ale materialului genetic, în aşa fel încât ea să nu apuce să se înmulţească.

Dacă pielea este expusă frecvent la soare, mutaţiile ADN-ului se acumulează în celule şi în timp acestea pot evolua în celule neoplastice care, la rândul lor, pot duce la modificări precanceroase, în special cornificare solară şi neoplasme ale pielii nepigmentate: carcinomul bazocelular şi carcinomul spinocelular.

Persoanele cu ten deschis sunt cele mai expuse la acest risc pentru că au melanină puţină. Melanina ne protejează de radiaţiile ultraviolete şi putem s-o stimulăm cu alimentaţia. Consumul de caroten (morcovi, salată verde, varză, ardei gras roşu, caise, porumb, piersici), creşte cu 30% sinteza melaninei (zice Institutul Naţional Francez pentru Sănătate şi Cercetare Medicală). Ar fi bine să ne protejăm de radiaţiile ultraviolete cu alimente care stimulează sistemul nostru natural de apărare.

Mâine  vă povestesc despre pigmentările neuniforme. Vară de vară îmi apăreau pistrui pe nas după ce mergeam la mare şi niciodată nu m-am gândit că asta era metoda prin care pielea mea încerca să-mi atragă atenţia că ceva e în neregulă.

2 gânduri despre „Protecţie solară (II)

  1. Pingback: Protecţie solară (III) | Zăpăcita

  2. Pingback: Protecţie solară (III) | Zăpăcita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s