Protecţie solară (IV)

Azi voiam să vă povestesc despre îmbătrânire, ca fiind al patrulea motiv pentru care protecţia solară este deosebit de importantă. Între timp, hop o explozie solară şi o avertizare de furtună geomagnetică. În imagine puteţi să vedeţi că indicele UV atinge nivelul 7-9

Aşadar motivul de astăzi este activitatea solară crescută. Specialiştii spun că e vorba de un ciclu de 11 ani în care steaua este mai activă, cu un maximum de activitate care va fi atins în 2013.

Pe 1 septembrie 1859 o furtună solară a defectat sistemele de telegraf din Europa şi America de Nord. Aurorele boreale au fost observate în întreaga lume şi în noaptea de 1 spre 2 s-a facut zi.  Se pare că furtuna solară a emis nu doar lumină ci şi raze X şi gamma. Stratul de ozon a fost redus cu 5% şi s-a refăcut în 4 ani. Aici puteţi vedea cum a reflectat presa de atunci fenomenul.

Alte furtuni solare au mai avut loc în 1921, în 1958 şi în 2003 când aurora boreală a fost vizibilă din majoritatea statelor americane.

În folclorul leton, în special dacă sunt de culoare roşie şi apar iarna, aurorele sunt considerate a fi sufletele războinicilor morţi, semn precursor unui mare dezastru (război sau foamete).

Când stratul de ozon se subţiază sau când au loc expozii solare trebuie să ne protejăm mai atent. Doctorii recomandă ca în astfel de perioase de risc să evităm pe cât posibil expunerea la soare şi să folosim creme cu factor de protecţie de minim 30.

OMS apreciază că un indice UV între 8 şi 10 prezintă un risc major pentru sănătatea umană şi recomandă limitarea expunerilor şi folosirea unor creme de protecţie cu SPF 30 plus, tricou, pălărie şi ochelari de soare. Mi se pare foarte important să nu uităm să înnoim stratul de cremă la aproximativ 2 ore în oraş şi chiar mai des la plajă, când intrăm în apă.

Foarte important este să folosim creme de protecţie care ne protejează atât de ultravioletele de tip B cât şi de cele tip A. Mă ştiu foarte bine pe mine care îmi cumpăram loţiuni direct de pe plajă (fără să mă gândesc că au stat excesiv în soare şi şi-au pierdut proprietăţile), alegeam un factor 10- 15 şi habar n-aveam că ar trebui să aibă pe etichetă două tipuri de UV.

Protecţia faţă de ultravioletele de tip A este cea mai importantă pentru că acestea penetrează mai adânc pielea şi au efect cancerigen mai mare”, susţine conf. dr Cătălin Popescu, medic la Clinica I Dermatologie de la Spitalul „Colentina” din Bucureşti. (sursa)

Iată la ce să fim atenţi când ne alegem o cremă de protecţie:

IPD (Închiderea la culoare imediată a pigmentului) ne informează cu privire la gradul de protecţie UVA al unui anumit preparat (doza maximă posibilă este IPD 90, care înseamnă 90% protecţie împotriva radiaţiilor UVA).

PPD (Închiderea la culoare persistentă a pigmentului) ne informează cu privire la de câte ori doza de radiaţii UVA absorbite de către piele a fost diminuată, ex. PPD 10 indică faptul că pielea absoarbe de 10 ori mai puţină energie a radiaţiilor UVA

După ce am tot citit despre efectele sinstre ale soarelui mi s-ar părea normal ca alături de mesajele de la radio şi tv cu „evitaţi consumul de zahăr, sare şi grăsimi” să existe şi mesaje care să-ţi amintească să te protejezi corespunzător de ultraviolete. În plus cred că la meteo ar trebui să fie obligatoriu şi un scurt buletin informativ despre indicele UV pentru ziua în curs şi măsurile de protecţie aferente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s