Tură scurtă cu bicicleta până la Căciulaţi

Această prezentare necesită JavaScript.

Tura pe Bikemap, aproximativ 60 km

Nu ştiu de ce m-am încăpăţânat să ies duminică, în miezul zilei, la 450 de grade, cu bicicleta, dar am făcut-o şi m-am ales cu urme de tractorist, două vânătăi şi un început de insolaţie. Probabil pentru că am vrut s-o încerc după revizia generală.

Gârboavele, Prima Evadare şi bătrâneţea mi-o lăsaseră fără pinioane, schimbător spate şi butuc pedalier. Am pornit din Pantelimon pe la 12:40, am luat-o agale prin Pipera, am băut nişte apă şi pe la 1:15 am intrat în pădure.

Pădurea Băneasa a fost plină de copii ciclişti care se aventurau prin şleaurile rămase de la Prima Evadare, de ciclişti amatori care te salutau voios, de familii care se plimbau lent pe poteci (o fetiţă m-a arătat cu degetul şi m-a numit „ursoaică”). Am pedalat mulţumită pe răcoare şi mi-am lăudat bicicleta proaspăt resuscitată.

Când am ieşit în câmp mi-am blestemat zilele. Căldura era insuportabilă. Am trecut râzând de aeroport, amintindu-mi de masacrul de la Prima Evadare. În Dimieni am băut un litru de apă şi un litru mi l-am turnat în cap. Începuse să-mi tremure imaginea ca la un televizor din ăla vechi pe care îl reglezi cu o palmă în cap. După Dimieni, pe lângă linia de tren dinspre Căciulaţi, am reuşit să mă aleg cu pipa înfiptă în abdomen şi cu ghidonul în picior. Cu ocazia gropii în care am căzut pe faţă, am descoperit că nu-mi mai merge nici furca.

Am ajuns la Palatul Ghica la 3 fără un sfert şi am stat la bere până pe la 4:30 pentru că la magazinul din Căciulaţi aveau Gambrinus rece-rece, la sticlă (ori a fost de la căldură, ori chiar aducea mult la gust cu vechea Gambrinus la litru).  În plus,nu puteam să-mi iau ochiul de la puştiul durduliu care profita că taică-su se beţivănea şi-i cerea într-una bani. A mâncat vreo 3 îngheţate, o pungă de chips-uri, suc. Adulţii vorbeau de iepe şi de împerecheat. Înttr-un moment de linişte puştiul i-a sfătuit crănţănind: „Să nu dai prea mult de mâncare la iapă că dup-aia se suie ea pe armăsar”. Când copilul a cerut şi bere, taică-su a făcut ochii mari şi a izbucnit: „Ajungem acasă, mănânci şi două găini! M-ai secat!”

Întoarcerea a fost prin Tunari, Pipera, cu multe pauze de stropit cu apă pentru că deja mă durea capul rău.

Vă întreb pe voi, cei mai experimentaţi cu turele lungi, ce echipament aţi folosi în drum spre mare, într-o zi caniculară?

Cum vă protejaţi de arsuri? Crema e implicită, dar mă gândesc că or exista nişte hăinuţe lejere cu filtru UV, sau mă înşel?

Ce vă puneţi pe cap?

Câtă apă beţi?

Ce mâncaţi? Când e aşa de cald mie nu-mi vine să mâncânc nimic dar sigur nu e o idee buna să pleci hămesit la drum lung.

Vreau neapărat s-o duc pe Merida la mare vara asta, dar sâmbătă, în doar 60 de km, am crezut că o să mor de la atâta căldură.

3 gânduri despre „Tură scurtă cu bicicleta până la Căciulaţi

  1. Ideea unei femei pe bicicleta sau cal, electrizeaza imaginatia barbatului narativ. Atatea purtatoare ilegale de fusta sunt terre-a-terre, cu picioarele pe pamant, cum le place lor sa-si tot zica, de ti se acreste de atata marginire meschina si plictiseala, incat atunci cand vezi „amazoana” care incaleca, te trec fiorii si te infiorezi. Te apuca brusc o grija ca starea drumului, hartoapele, neprevazutul zguduitor sa nu-i taseze neprietenos bijuteria din dotare si apoi sa nu-si mai doreasca sa repete experienta. Ai vrea sa protejezi, crutzi, pui la adapost vulnerabilitatea astfel expusa hazardului, ca un tata de fata.
    Dar te poti opune avantului navalnic al Mitzei nascuta parca din incalecare abila a sheii de bicicleta cu care se simte cosubstantiala?
    -Da-te deoparte, te claxoneaza si te depaseste vijelios lasandu-te mofluz in buza unui refuz al prudentzei ca sa-i admiri buimac amfora, tronul imparatesc destinat confortului lenes si nu strofocarii asudate gratuit-performantziere.

    Apreciază

  2. Pingback: Din blogosferă: vînătăi, drumuri forestiere, porumbei striviţi de roţi | Bicla.ro – pentru bicicliştii urbani amatori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s