RT Lacul Bucura- Vârful Peleaga-Vârful Retezat şi o capră

Această prezentare necesită JavaScript.

Ne-am trezit în zgomot de dinţi care crănţăneau iarba moale de la Lacul Bucura. Paşi greoi bocăneau şi pentru o clipă m-am gândit că n-am scăpat de urs. Încercam să-mi amintesc în câte pungi băgasem gunoaiele rămase de ieri. Am ciulit urechile şi am ascultat crănţănitul ritmic. Abia când animalele au început să fornăie şi să necheze mi-am dat seama ce ciudat se aud dinţii unui cal când îi asculţi de la nivelul ierbii.

În a treia zi de ţopăit prin Parcul Naţional Retezat, pe o căldură din-aia de te ustură ochii când se scurg broboanele de transpiraţie, am pornit urcuşul prin Şaua Pelegii spre Vârful Peleaga- al şaptelea vârf muntos din România şi cel mai înalt din Munţii Retezat- 2509 m.

Ne târâm pe cruce galbenă şi cu un pic de ajutor din partea norilor care mai răcoresc atmosfera, într-o oră şi jumătate ne pozăm pe vârf şi ne zgâim la Vârful Păpuşa (2508), aflat „peste drum”. Tot timpul mă întreb cine şi cum a numit munţii ăştia. În Retezat există nu mai puţin de trei păpuşi (Păpuşa, Păpuşa Mică şi Păpuşa Custurii).

Coborâm pe Curmătura Bucurei şi prânzim în iarba înaltă înainte de a ne căţăra pe cele două vârfuri Bucura. Bucura I (2433)  ne-a cam scos limbile pe afară şi ne-a lăsat aproape fără apă. Cu buzele uscate şi cu capetele încinse înaintăm pe Custura Retezatului. Abia după ce-am ajuns sus ne-am dat seama că n-a fost o idee bună să urcăm vârful Retezat, 4 inşi cu doar o jumătate de litru de apă.

Până să începem urcuşul pieptiş am stat vreo 10 minute la baza muntelui jucându-ne de-a ascunselea cu o căpriţă care coborâse neînfricată pe potecă. Se căţăra pe bolovanii înalţi şi ne privea, se ascundea pe după stânci şi iar se întorcea. A ajuns la un metru de mine şi apoi s-a aruncat în coborâre.

Când un animal atât de frumos şi de rar stă atât de aproape de tine, sentimentul ăla de început de lume revine şi parcă nimic nu mai e mai important decât căldările, gheţarii, lacurile şi animalele din jurul tău. Când unul dintre cele mai vechi mamifere din Europa (capra neagră a fost contemporană cu mamutul şi rinocerul lânos), e atât de aproape că ai putea să întinzi mâna şi să-l atingi, îţi vine (îmi?) să te apuci de cutreierat serios şi de observat.

Cu gândul la capră dar şi la ultimele picături de apă, am urcat fără pauze pe vârful Retezat (2482 m) şi ne-am bucurat că am ajuns în sfârşit pe vârful la care ne tot uitasem de jos.

Se spune că în Ţara Haţegului au trăit la un moment dat nişte uriaşi. Căpetenia uriaşilor trăgea să moară aşa că a împărţit ţinutul celor doi copii ai săi, fecior şi fată. Cei doi copii s-au urcat pe câte un vârf ca să vadă cât de mare e moştenirea. Băiatul s-a urcat pe Retezat care pe atunci se numea altfel, iar fata pe vârful Rusca, la Apus. Când a văzut domniţa-uriaş că jumătatea fratelui ei e plină de păduri şi de poieni şi că ţinutul ei e stâncos şi sterp, s-a înfuriat aşa de tare că a vrut să se răzbune. A luat un  plug şi l-a aruncat direct spre fratele ei. Fierul nu l-a nimerit dar a retezat vârful muntelui.

Dacă fata uriaşilor (respectiv un presupus cutremur care ar fi dus la prăbuşirea ciotului), nu ar fi ciuntit vârful, astăzi Retezatul ar fi avut 2700 de m şi ar fi fost cel mai înalt din ţară.

După ce am băut ultimele picături de apă am făcut cale întoarsă spre Bucura şi am înaintat foarte greoi. Eram ca şarpele din Cartea Junglei şi vedeam cu pete albe. Până la vârful Bucura a trebuit să mă aşez de câteva ori ca să nu mă ia cu leşin.

Învăţătură de minte să calculăm apa mai bine, mai ales când soarele pârjoleşte tot. Am ajuns la un izvor abia după vreo oră şi jumate şi iarăşi mi-am dat seama de cât de puţin avem nevoie pentru a fi fericiţi. Sună clişeic dar apa rece de munte, după ore în care simţeai că ţi se rup colţurile gurii de uscăciune, e ca un moment din ăla în care prietenii se ascund după canapea şi strigă surpriză când intri în cameră.

Ne-am întors în tabără la Lacul Bucura şi am adormit cu gândul la legendele cu haiduci care se întâlneau acolo şi-şi împărţeau comorile sau le îngropau prin împrejurimi.

Recomand oricui se enervează peste măsură când nu-i iese ceva la serviciu, când nu e suficient de mulţumit de el, să meargă până simte că o să cadă jos şi să îşi ascută simţurile doar ca să continue, doar ca să nu piardă nici o capră, niciun şoim, nici o marmotă, nici o genţiană.

Da, e oribil când ajungi  înapoi în oraş şi deschizi calculatorul, sau mai rău când pe drum prinzi semnal la telefon şi te aşteaptă zeci de mesaje. Ţi se învârte capul şi nu-ţi vine să crezi că trebuie să te întorci în iureşul asfaltului încins. Trec câteva zile şi-ţi dai seama că deşi goana a început parcă nu-ţi mai e aşa de greu, parcă dai tot ce poţi ca să ajungi în vârf înainte de apus DAR nu excluzi posibilitatea de a campa mai devreme în caz că traseul devine periculos.

Pentru următoarea tură îmi doresc din suflet să văd un râs. Există 2200 de râşi în România dar sunt foarte greu de observat. Dacă ai văzut vreodată un râs în natură, scrie-mi şi mie cum a fost 🙂

4 gânduri despre „RT Lacul Bucura- Vârful Peleaga-Vârful Retezat şi o capră

  1. Pingback: Planuri de călătorie pentru 2011 | Zăpăcita

  2. frumoasa tura .. ! eu as fi interesat cat ai facut de pe varful peleaga pe varful retezat , pentru ca plec maine si vreau sa imi aranjez o tura de 12 ore care sa cuprinda tot ! 🙂

    Apreciază

    • pai as fi avut o idee indrazneata sa plecam pe la 6 dimineata de la bucura , sa urcam pe peleaga , sa trecem custura bucurei , bucura 1 , bucura 2 , sa mergem pe vb retezat prin saua retezatului , sa coboram pe valea stanisoarei pana la cabana pietrele , si apoi sa urcam pe partea cealalalta pe la cabana gentiana , peste curmatura bucurei , inapoi la lac 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s