Iris 35 de ani în Piaţa Constituţiei

Foto: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto

SUNTEM IRIS, TINERI CA ŞI VOI. NU VREM UN BUN RĂMAS!

Să nu ne fie cu supărare, fiecare cu urechile, ochii şi senzaţiile lui. Pentru mine ploaia de confetti a creat magie în primul rând, pentru alţii au fost artificii silfide şi câteva confetti pe umerii spectatorilor. Pentru mine Iris s-au întors în timp şi ne-au oferit o aniversare optimistă şi emoţionantă. Iar asta e cronica unei bucurii mari pe care băieţii mi-au provocat-o pe 22 iunie în Piaţa Constituţiei. Despre organizatori…

Am ajuns pe la 19 în piaţă şi m-am strecurat până în al treilea rând. Am suportat greu căldura iar al meu prieten şi-a blestemat zilele la coadă la bere/apă/suc. N-a reuşit să prindă nimic rece, deşi a stat mai mult de o oră la coadă şi a pierdut primele piese din concert.

Dacă la Iris 30 de ani am bocit ca toanta, în special la „Lacrimi de rouă” şi „Floare de Iris” pentru că totul suna apocaliptic iar Cristi îmi părea tot mai bolnav, la Iris 35 de ani am fost cu zâmbetul până la urechi cap-coadă pentru că nimic din ce s-a întâmplat acolo nu a avut parfumul ăla trist de final.  Pentru mine aniversarea asta a fost veselă şi tânără. N-aş fi sperat  să aud „Iris” şi „Valuri”, „Corabia cu pânze”, „Lumina”, „La popas”, „Cei ce vor fi”, „Tot zbor”, „Spre ziuă”, „Frumuseţea ta”, „Doar amintirea” sau dragele mele dragi „Demagogi” şi „Dulce şi amar” pe care cred că nu le-am mai auzit live din 1999-2000.

Nu ştiu cum s-a auzit în spate, în faţă sunetul mi s-a părut mai bun ca la Iris 30 iar Cristi, îmbrăcat cu o frumoasă cămaşă albă cu floare de Iris, a fost la înălţime. N-am studii muzicale, îmi bazez afirmaţia strict pe cei 13 ani de când îi tot aud live.  Iar dacă oamenii din jurul meu- mult mai tineri decât Iris- obosiseră de la dat din cap şi sărit, iar Iris a dus un concert de aproape trei ore (31 de momente plus doua medley-uri a cate 11, respectiv 7 piese fiecare), fără prea multe balade, ce-ar mai fi de zis?

Piesele de pe albumul nou, „O lume doar a lor” au fost primite bine în zona mea, în special „Revelaţie”. Mi-a părut rău că n-au inclus şi „Chip fără nume” în setlist- o piesă nouă care mi se pare foarte reuşită.

Piese pe care mi le-aş fi dorit şi n-au fost:

 • Mirage
 • Madrigal
 • Tu, doar tu
 • Deşertul amintirilor
 • Omul nimeni
 • Nopţile ce le-ai avut
 • Lună plină
 • My generation
 • Doar ce vrei
 • Suflete de gheaţă
 • Sabia dreptăţii
 • O lume nebună
 • Zi şi noapte
 • Am sperat la „Ţara adevărului” şi la alte delicatese- poate la IRIS 40  o să fie ca la 20, cu tot cu  fostii membri Iris şi cu mega reeditări 🙂
Trecuse de 23:00 când s-a auzit vocea lui Cristi: „Mai cântăm?” Seara s-a încheiat cu un neaşteptat „I want to break free” pe care Cristi îl cântă mereu sărutându-şi arătătorul şi ridicându-l spre cer. De unde or mai fi avut energie, nu ştiu, că pe mine  mă epuizaseră „Somn Bizar” şi „Strada Ta” şi am cântat „God knows” ţinându-mă de splină 🙂
Sper să ne dăruiască un nou DVD pentru că s-a cântat tare şi frumos, chiar dacă publicul nu a atins numărul de la aniversările trecute. Mesajul lui Cristi m-a emoţionat mult şi a venit exact când credeam că am trecut de Iris 35 fără să plâng:

„Iar eu, personal, vreau să vă mulţumesc pentru că, de câte ori am cântat în faţa voastră, m-aţi făcut să am o părere mult mai bună despre mine. Ne vedem la Iris 40, în 2017!”

La 11:35 m-am dezlipt de scenă şi ne-am îndreptat la coadă, ca să ne recuperăm banii aruncaţi pe jetoane 🙂

După o aşa aniversare, Iris 40 devine o certitudine demnă de un stadion, de alt organizator şi de o altă strategie de promovare (nu cu găleata, la Capatos şi în Can Can ci ţintit către zecile de mii care-i iubesc deja)- dar asta e altă poveste. Cred că au fost inspiraţi renunţând la Puya. S-ar fi lăsat cu huiduieli şi sărbătoarea ar fi fost umbrită şi consemnată ca atare (mulţi „prieteni” Iris de-abia aşteptau momentul). Greşeala a pornit de la promovarea aniversării şi a albumului cu această colaborare. Cred că ar fi fost alftel primită dacă venea în plan secund, ca un experiment al trupei şi atât.

Trivia:

 1. Filipissima a abramburit versurile la Baby, dar o iertăm 🙂
 2. Cristi a zis  că Saray face parte de pe albumul Mirage, dar nu-i cu supărare. De fapt, judecând în cercul din jurul meu, am fost singurul Iris geek care a sărit repede cu gura: „MAXIMA 2005, bey!”
 3. Mincu a anunţat „Incocenţa ta”, când la rând era „Vino pentru totdeauna”
 4. Au intrat în scenă fără intro-ul „Terminator”, programat în setlist 🙂

Mai multe fotografii pe pagina de Facebook Iris

În culise a fost norocosul George Hari Popescu.

Un gând despre „Iris 35 de ani în Piaţa Constituţiei

 1. S-a auzit foarte bine concertul, chiar au avut o energie pozitiva in seara respectiva si a iesit totul foarte bine 🙂 Filipissima a incurcat un pic versurile dar o iubim , mie tot mi-a ridicat parul pe maini si m-a facut sa ma gandesc la liceu, perioada in care ii vedeam si ii ascultam mai des. Mi-a placut si mie comentariul lui emotionant, mi-a placut ca a cantat I want to break free, a fost o bucurie sa ma aflu acolo.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s