În zbor barba nu creşte

Am cunoscut-o pe Kiti, într-o „după amiază veselă”  şi colorată organizată de Asociaţia Învingem Autismul. E deosebit de frumoasă cu fruntea ei înaltă, perfectă.   Aseară, la Cărtureşti Verona, a avut loc lansarea primei cărţi din România scrisă de fratele unei fetiţe cu autism: „În zbor barba nu creşte”, de Horia Rizea

Librăria Cărtureşti a fost neîncăpătoare. Horia a dat interviuri, a fost răbdător şi binevoitor şi n-a părut agasat nici măcar o clipă de camerele de luat vederi, de noi toţi care îl priveam curioşi.  La cei 13 ani ai lui, zâmbea şi vorbea ca un om Mare, nicidecum ca un preadolescent.

Pe coperta spate a cărţii cu „întâmplări adevărate despre sora mea cu autism”, scrie aşa:  „crede despre el că este un explorator, de aceea poartă întotdeauna asupra sa un briceag elveţian”. În timp ce mi-a dat un autograf, l-am întrebat dacă e adevărat. S-a scotocit în buzunar şi a scos mândru un briceag mare, verzui.

Cartea lui Horia este o încântare prin sinceritate, culoare şi dragoste (ilustraţiile au fost realizate de copiii de la grădiniţele 111, 57 şi 254; doi dintre desenatori au autism):

„Îmi amintesc că era un bebeluş foarte plângăcios, iar mama o legăna în braţe mereu, ca să o liniştească. Pe mine nu mă supăra prea tare, dar părinţii mei se îngrijorau. Oare nu aflaseră că bebeluşii mai şi plâng?”

Horia povesteşte cum se luptă cu Kiti- maestră în arta „KITY-FU-  când surioara îşi îndeasă nenumăraţi biscuiţi în gură şi râde mulţumită. Sau cum l păcăleşte trăgându-l de mână până în bucătărie şi cerându-i „apă”. În timp ce fratele grijuliu toarnă apă, Kiti mestecă biscuiţi satisfăcută. Sau cum Kiti e scutul lui împotriva fantomelor şi monştrilor pentru că ea nu se teme de întuneric şi se uită la filme de groază fără să-i pese.

Cartea poate fi achiziționată din librăriile Cărturești, de la sediul Asociației Învingem Autismul (Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 1-3, Blocul Perla, parter, sector 1, București) sau prin comenzi online pe site-ul Editurii Frontiera: http://editurafrontiera.ro/. Prețul cărții este 12 lei.

Şi voi puteţi să donaţi 2 Euro prin sms la 8842 pentru Kiti și colegii ei de la Centrul Învingem Autismul! Mulţumită donaţiilor şi muncii pe care au depus-o copiii şi terapeuţii, anul acesta trei beneficiari ai centrului au început şcoala.

Felicitări Kanal D pentru implicarea în această campanie.

2 gânduri despre „În zbor barba nu creşte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s