Dirk

La sfârşitul lui august eram în Erlangen, un orăşel minunat (care a aparţinut dinastiei de Hohenzollern până la 1808), la câţiva km de Nuremberg. Furnica bătrână împlinise 10.000 de km şi era cazul să-i schimbăm uleiul dacă voiam să mai ajungem acasă.

Plecasem din Paris pe la 8 şi ne-am oprit în Erlangen pe la 22, după mai bine de 750 de km în şa. Autostrăzile din Germania erau aşa de plictisitoare încât George a atârnat o pereche de chiloţi de motocicletă- ca să ne mai distrăm cu reacţiile oamenilor. După ce s-a întunecat, drumul a fost aproape insuportabil. Bunul nostru prieten Dominic ne-a primit cu bere de toate felurile şi ne-a lăsat să-i ocupăm camera cu saci de dormit, topcase-uri, chingi, bocanci, oale şi tot carabalâcul.

În a treia dimineaţă de stat pe capul lui, eu meşteream bombănind la job-ul online, Doma era la serviciu iar George a plecat în căutarea unui service- se anunţau ploi deci trebuia să strângem tabăra cât mai curând şi să ne continuăm drumul spre Praga.

Avea adresa mecanicului notată pe o bucăţică de hârtie dar nu nimerea. În faţa unui hypermarket, s-a gândit să întrebe un tip dacă ştie de service-ul cu pricina. Omul a căutat adresa pe GPS, şi-a lăsat soţia să intre la cumpărături şi i-a spus lui George să se ţină după maşina lui. Service-ul, supriză- era doar pentru scooter-e. Când să se despartă, tipul i-a propus să vină la el la garaj şi să schimbe uleiul pentru că are şi el un motor identic. I-a notat adresa pe hârtiuţă, şi-au dat întâlnire peste o oră şi s-a întors la cumpărături.

George a intrat şi el în hypermarket să-şi ia un corn sau o plăcintă. Dirk l-a văzut şi l-a oprit, insistând să-l invite la prânz. În timp ce soţia a făcut supă de morcovi şi clătite, George şi Dirk au schimbat uleiul şi filtrele.

Dirk i-a povestit că toţi prietenii din Germania râd că are motocicletă de fată. De fată sau nu, omul şi F650-ul lui ascundeau o călătorie incredibilă:

Dirk Bachmann has a rather unusual way of spending his time – riding round the world on his motorbike raising awareness of the United Nations Children’s Fund (UNICEF). Several years ago, Dirk emigrated from his native Germany to New Zealand, where he works as a language teacher. But his work as a goodwill ambassador for UNICEF – and in particular the campaign to eradicate polio – has taken him around the globe. (2003, Radio Prague)

Tipul este profesor de germană şi spaniolă iar  în 2001 s-a hotărât să-şi ia un an de vacanţă şi să ducă mesajul UNICEF prin lume. Împreună cu un amic a fondat 2 MAD– 2 make a difference şi au pornit la drum. A vaccinat mii de copii, a dat sute de interviuri, a supravieţuit unui cutremur de 8 grade în Peru, a trecut printr-o furtună de zăpadă la 4800 m altitudine şi a parcurs 60.500 de km prin America Centrală şi de Sud. Singurele probleme cu motocicleta au fost cele deja ştiute- bendix-ul şi contactul (aviz amatorilor! ăsta chiar e un motor nemuritor).

Polio remains active in fewer than 20 countries today, primarily among the most disadvantaged and remote populations for whom its continued existence remains a dangerous threat. Nevertheless, polio “reservoirs,” where the disease remains active, are generally isolated within specific geographic areas and among known populations. Today, only three countries have endemic polio transmission – Nigeria, Pakistan and Afghanistan. India was removed from the list of endemic countries in January 2012.. (UNICEF)

Avea şi alte motociclete dar pentru drum lung tot bătrâna i-a rămas cea mai dragă. N-a vrut să primească mai mult decât bănuţii pentru ulei şi filtre (20 şi ceva de euro) şi a insistat că l-a ajutat pentru că şi el a fost ajutat de foarte multe ori în timpul călătoriei. Singura lui rugăminte a fost ca George să procedeze la fel.

My motto? Well, if I have one it will be something like „The best things in life are free”- Dirk

Un gând despre „Dirk

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s