Rocker

Pentru că mi-a plăcut „Morgen”,  abia aşteptam să văd „Rocker”, cel de-al doilea lung metraj al regizorului Marian Crişan. Am intrat la cinema Studio cu aşteptări destul de mari şi dezamăgită că în sală erau maximum 30 de persoane.  Puţini cum au fost, spectatorii au ieşit  zâmbind şi discutând aprins despre film. Recomand „Rocker” cu tot dragul.

Se iau o trupă de punk din Oradea, un vocalist (Dinte- Alin State), dependent de droguri care încă se crede adolescent şi un tată văduv (Victor- Dan Chiorean), iubitor de muzică rock, veşnic purtător de geacă de piele, dispus să facă orice pentru fiul lui. Se amestecă până când se pune nodul în gâtul spectatorului care ar face orice să-l salveze pe tată de tot ce i se întâmplă, apoi se temperează şi se îmblânzesc toate elementele adăugate.

Mai clar, povestea din „Rocker” e de aşa natură încât te aştepţi la tot ce e mai rău şi eşti pregătit să înduri alături de personaje. Marian Crişan se joacă într-o manieră punk şi nu duce până la capăt nici unul dintre obstacolele pe care le pune în calea protagoniştilor. Îţi arată că există tot felul de posibilităţi sumbre: concedierea tatălui, supradoză, moartea unui prieten, închisoare (…), şi apoi trece mai departe fără să apese toate butoanele.

Arcul narativ, nu e dat de dependenţa de droguri sau de toate lucrurile sinistre care s-ar putea întâmpla, ci de plecarea la Bucureşti a trupei „Iguanele”. Muzica rock uneşte toate dimensiunile filmului care nu vrea să se constitue într-o structură narativă ci mai degrabă într-una observațională, contemplativă

Această latură a filmului e inspirată de o trupă reală din Salonta, oraşul meu natal. Trupa reală evoluează sub numele „Iguana pe fir” şi e formată din nişte amici de-ai mei, care continuă să cânte acolo un punk-rock à la anii ’90. Când eram acasă şi ne întâlneam foarte des, ei visau să iasă din zona locală şi să ajungă să cânte la Cluj-Napoca sau la Bucureşti. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat cu adevărat. Au rămas anonimi pentru publicul larg, dar asta nu i-a descurajat şi nicidecum nu i-a făcut să se schimbe, să se lase de muzică sau să cânte altceva. Cântă şi acum şi au rămas rockeri…“, Marian Crişan într-un interviu pentru Adevărul.ro.

Pentru mine, cel mai sensibil moment din film a fost cel în care tata pune mâna pe chitară şi încearcă să le arate colegilor de trupă ai lui Dinte că ar trebui să cânte un pic mai melodios. Imaginea bărbatului de 45 de ani cu geacă de piele şi părul alb care ascultă Celelalte Cuvinte şi-şi petrece timpul cu o trupă de punk care nu are nici o legătură cu spiritul lui Rock, te înfioară. Depăşit de muzică, depăşit de tehnică (filmează prea mişcat şi e certat pentru asta), depăşit de dependenţa fiului.

Filmările de la depărtare accentuează şi mai mult senzaţia de neputinţă pe care o ai privind povestea. Tatăl e singur şi pierdut într-o mare de Zăpadă. E ca şi cum l-ai vâna cu privirea. Tragi cu ochiul la povestea lui ruşinoasă, deşi nu te-a poftit nimeni în ea. Îl urmăreşti nemilos chiar şi în cel mai intim moment: la rugăciune.

Alin State face un rol foarte bun şi reuşeşte să şi cânte excelent.

Mi-a plăcut mult şi de Crina Semciuc, iubita lui Dinte

Aici puteţi să vedeţi unde rulează: www.rockerthemovie.ro/unde-ruleaza

Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian unde a participat în competiția secțiunii Nuevos Directores. De curând ROCKER a fost proiectat în secțiunea competitivă a Festivalului Intrenațional de Film de la Trieste și la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s