Câte campinguri atâtea obiceie. 11 locuri de pus cortul

cort franta

Ne-am cazat majoritar în camping-uri şi unele ne-au plăcut atât de mult încât deja fantazam despre cum o să ne deschidem şi noi un mega camping în România. Iată în ordine locurile pe unde am campat, poate vă folosesc la planificat vacanţe:

1. Băile Herculane- Camping 7 izvoare

Am ajuns la apusul soarelui, după o zi caniculară şi un drum infernal (la Strehaia aproape nu mai era şosea). Ştiam camping-ul pentru că am mai trecut o dată pe acolo când am cutreierat Cheile Nerei. Corturile erau aşezate tot pe beton sau pe câte un petic de iarbă uscată. Erau surprinzător de multe rulote şi câteva familii prăjeau cartofi, ascultând oldies but goldies.

Ne-am trântit cortul (am plătit 5 lei pentru cort şi parcă 5 lei pentru motocicletă) şi ne-am bucurat că măcar aveam o terasă unde puteam să mâncăm şi să bem ceva. Nu existau duşuri şi toată lumea se spăla în faţa şirului de chiuvete de la intrare- prilej numai bun pentru bătăi cu apă.

Camping-ul e foarte ieftin şi serviciile sunt pe măsură adică aproape inexistente. Am înţeles că mai există o taxă pentru curent şi una pentru folosit grătarul (5 lei) dar românii cu rulote aveau propriile grătare şi generatoare şi nu se zgârceau- te invitau voioşi să-ţi încarci telefoanele sau să-ţi frigi o friptură.

Oraşul arată din păcate ca o ruină, ştrandurile termale sunt OK.

2. Auto Kamp Tomi– Ulcinj

Ne-a plăcut aşa de mult staţiunea asta micuţă cu 12.000 de metri de plajă fină, încât am stat vreo 5 nopţi la graniţa cu Albania. Camping-ul era umbros şi cu iarbă frumoasă. Am ales cel mai mare copac şi ne-am pus cortul fix sub el. După câteva ore eram umflată de păinejeni. Toaletele erau curate, plaja la câţiva paşi, pe o potecă umbroasă. Am dat 10 euro pe noapte (2 persoane plus motocicleta) şi am avut parte de curent şi de wireless gratis. Tot incluse în preţ erau şi terenurile de sport (foosball, baschet, fotbal, volei)

Cum ieşeai din camping te întâmpinau câteva restaurante drăguţe şi zeci de tarabe cu frcute şi legume foarte ieftine. Pe măsură ce te apropiai de oraş, atmosfera devenea tot mai orientală şi mai zgomotoasă (Un Costineşti la puterea a treia).

3. Autocamp Crvena Glavica (Sveti Stefan)

Pe cât de drăguţă e staţiunea, cu mare ca-n reclame şi stânci de pe care să te arunci, pe atât de scumpă şi de lipsită de prea multe condiţii ni s-a părut, cel puţin în materie de camping-uri. Cu 22 de euro, am stat în singurul camping de la marginea staţiunii, fără wireless, cu toalete şi duşuri nu tocmai curate. Electricitatea era totuşi gratis. Aici am cunoscut o gaşcă de motociclişti polonezi cu care am pornit spre munţi şi cu care ne-am simţit foarte bine aşa că mulţumită lor şi a mării foarte albastre, rămâne totuşi o destinaţie dragă. Plaja e spectaculoasă, dar aveţi nevoie de încălţări anti bolovani.

4. Pod Maslinom- Orasac (Dubrovnik)

Mi-am pus stickerul primit de la ei pe laptop, ca să-mi amintesc mereu de cât de bine ne-am simţit aici. Un camping uriaş, plin de tineri din toată lumea, foarte curat, cu bucătărie, spălătorie, măsuţe, internet şi băruleţ, cu personal foarte-foarte prietenos şi săritor. Aveam de gând să stăm doar 3 nopţi şi să avansăm pe coasta Croaţiei, dar am stat vreo 5 pentru că ne-am simţit excelent. Plaja era micuţă, cu ponton pentru sărituri şi cu cea mai frumoasă şi albastră mare, numai bună pentru snorkeling. Lângă ponton, o pizzerie simpatică şi deloc scumpă.

Aici ne-am împrietenit cu Charlie şi Vivie, un cuplu de absolvenţi de liceu porniţi într-un euro trip cu trenul înainte de începerea facultăţii. Tot aici am gustat pentru prima oară lichior de nuci 🙂

5.  Camping Rijeka, Zadar

Un camping urât la finalul coastei croate, înghesuit, cu o mare murdară şi cu un restaurant la care găteau numai hamburgeri şi cartofi prăjiţi. Era cel mai ieftin din zonă şi ce-i drept, aveau wireless la recepţie şi am putut să lucrez în voie. N-aş sta mai mult de o noapte aici.

6. Camping Olympia (Cortina d ampezzo)

Un loc ca-n poveşti, unde seara mirosea a prăjituri, a tocăniţă de ciuperci şi a ceai cu rom. Personal foarte prietenos care te îndrumă către traseele montane cele mai potrivite pentru priceperea ta, hărţi, cartelă de acces pentru maşină sau motor, care nu funcţionează între 3 şi 5 (pentru a respecta somnul de după amiază al vecinilor), duşuri fierbinţi şi foarte curate, apă de izvor, măsuţe, restaurant la care am putut să vedem Jocurile Olimpice, supermarket. Mai trist a fost când a plouat şi fiind într-o zonă deluroasă, ne-am cam inundat în cort, dar asta doar pentru ca era foarte plin şi ne-am ales un loc cam în pantă 🙂

Aş reveni oricând şi cum mai avem via ferrate de explorat, sper să să întâmple cât mai curând. Sigur trebuie să fie cel mai ieftin loc din zonă (25 de euro- 2 persoane, cort şi motor).

7. Magic Lake (Gravedona, Lacul Como)

Aici am ajuns după o lungă zi de stat mai mult în şa. Eram morţi de foame şi de sete, era duminică seara şi nici un magazin din apropiere nu mai era deschis. Camping-ul era plin şi i-am convins cu greu să ne primească pentru o noapte. Până am desfăcut coviltirul de pe motor, magazinul campingului a închis aşa că n-am putut să ne luăm nici măcar câte o apă. Aranjam tăcuţi lucrurile cu gândul la dimineaţa când o să mâncăm în sfârşit. Mi-am zis că un duş fierbinte o să mă mai înveselească. M-am dezbrăcat, am pornit apa. Pentru câteva secunde a fost caldă şi bună, apoi brusc, gheaţă. M-am dezmeticit cu ochii într-un mic tonomat care cerea fise ca să-mi mai dea apă caldă. Fisele se cumpărau de la recepţie, care era evident închisă. A fost una dintre cele mai triste nopţi din călătoria noastră, deşi ne găseam într-un loc incredibil de frumos. A doua zi am mâncat  şi am fugit mai departe spre Franţa.

Costuri? 23 de euro.

8. Plaja Beauduc

Aici e locul în care ne-am simţit cei mai liberi, nu pentru că am campat gratuit, ci pentru că e o plajă uriaşă în pustietate totală şi te simţi ca şi cum marea şi nisipul sunt numai ale tale. La câteva sute de metri câţiva puşti fac kitesurfing, la alte câteva sute mai campează câte o gaşcă şi se întrevede un mic foc, în rest vânt, valuri, delta Ronului şi un sentiment din ăla bun că nu mai ai nici o grijă pe care eu nu cred că-l mai trăisem de la 18 ani când plecam la mare şi nu conta când ne mai întoarcem.

E important să-ţi cari suficientă apă potabilă şi mâncare cât să îţi ajungă, pentru că următorul oraş e la vreo 20 de km. Şi vreo două tuburi de autan.

9. 3 Estrellas (Barcelona)

Eram entuziasmaţi că ne întorceam în camping-ul în care am stat în 2009 când am vizitat pentru prima oară Barcelona. Pe atunci era plin de tabere de liceeni şi studenţi, erau proiecţii de film, petreceri şi jocuri de camping. Acum l-am găsit plin ochi de familii cu copii care dădeau stingerea pe la 21 şi uneori şi după amiaza. N-am avut nimic cu ei, dar locul nu prea mai era pentru noi şi parcă şi marea era mai murdară ca acum trei ani. Am plătit cam 40 de euro pe noapte (2 persoane plus motor), fără să avem acces la electricitate sau internet (1 euro 30 de minute), dar cu acces la o piscină curată şi simpatică.

10. Camping du Lac (La Francaise)

Cum Barcelona ni s-a părut aglomerată şi kitchoasă deşi visam de multe mii de km la ea, ne-am schimbat planurile şi am pornit spre Paris. Pe drum, am poposit într-o frumuseţe de camping dintr-o zonă rurală a Franţei. Ne-am odihnit la umbră sporovăind cu vecinul nostru alcoolic care ne-a întâmpinat strigând „Rom!Rom!”. Era spiritual şi voia să ştie dacă „RO-ul” de la plăcuţa de înmatricuare venea de la Roma sau de la Romi. Ne-a invitat la el acasă să ne găsim slujbe, dar nu ne-a dat adresa completă- ca să nu ne trimitem prietenii să-i spargă casa 🙂

Nu m-am simţit atacată de de ignoranţa lui ci am încercat să descopăr de unde i se trăgeau toate prejudecăţile.  Nu vorbise în viaţa lui cu un român sau rom dar avea televizor şi ăsta era singurul argument. După câteva ore de stat la poveşti, ne-a împrumutat un prelungitor (al nostru nu se potrivea în camping-ul ăsta) şi insista să mâncăm şi să bem cu el 🙂

Camping-ul e grozav atât pentru relaxare în doi, cât şi pentru familii sau grupuri mari. „Ploturile” sunt separate cu gard viu şi ai parte de intimitate din plin.  În cei 18 euro pe care i-am plătit pe noapte au fost incluse: piscină, teren de tenis, teren de petanque, teren de volei, electricitate, parcare, parc natural cu lac şi măsuţe numai bune pentru mic dejun.

11. Yzeures sur Creuse

Cu vreo 300 de km înainte de Paris am mai poposit într-un camping foarte frumos şi ieftin (sub 10 euro pentru două persoane). Dacă aveţi în plan un tur al Franţei, îl recomand cu căldură. Părea grozav pentru copii fiind uriaş, verde şi împrejmuit, cu leagăne multe şi copaci numai buni de căţărat.

2 gânduri despre „Câte campinguri atâtea obiceie. 11 locuri de pus cortul

  1. Pingback: Via Ferrata în Dolomiţi | Zăpăcita

  2. Pingback: Plaja Beauduc | Zăpăcita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s