Unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut pe parcursul celor 10.000 de km a fost o plajă uriaşă şi pustie, animată din loc în loc de câte o maşinuţă colorată sau de vreun zmeu. Un fel de Vadu, dar mai mare, mai izolat.
Când am făcut planul pentru excursie, am căutat preponderent camping-uri, ca să fim siguri că o să ne încadrăm în buget. George îmi tot spunea că în Franţa o să stăm gratis că a găsit el o plajă mişto. Fricoasă, îi răspundeam că nu cred că există plajă sălbatică în Franţa şi că sigur o să ne trezim luaţi la întrebări de vreun poliţist dacă punem cortul pe plajă. Discuţia a rămas aşa şi am uitat să caut pe net locul despre care îmi povestea.
Veneam după vreo 350 de km din Torino până în Aix en Provence (vezi isprava cu „plus de gazole” ), unde ne cazasem într-un fel de motel pentru tirişti şi blestemasem duminicile franceze pentru că nici un restaurant sau hypermarket nu mai era deschis după 9 seara, în afară de fast food-uri (nu alegeţi niciodată Quick- 20 de euro pentru ceva îngrozitor). După încă 150 km ,din Aix En Provence cu burta goală, până în Arles am ajuns în delta Ronului şi nu mi-a venit să cred că ne plimbăm printr-un labirint de poteci nisipoase care se apropiau de mare şi că prin bălţile din apropiere se lăfăiau grupuri de Flamingo (bird watching). Mi-a părut rău că am fost sceptică, dar m-am bucurat că n-am googălit şi că Plaja a fost o surpriză grozavă.
Plaja Beauduc se află la vreo 50 de km de Arles, oraşul de unde e recomandat să-ţi faci şi cumpărăturile. După vreo oră de mers pe drumul şerpuit, am început să vedem tot felul de căsuţe fantomă construite pe dune.
Prin anii 50, oamenii din Arles şi-au construit căsuţe de vacanţă sau au adus rulote în care s-au stabilit. Obiceiul ăsta nu era nou, pescarii îşi făcuseră astfel de căbănuţe de stuf încă din secolul XVII, apoi la mijlocul secolului XIX au apărut şi muncitorii de la salina Giraud. Germanii le-au distrus în al doilea război mondial, dar în anii 50 pescarii şi iubitorii de mare care nu voiau să beneficieze de industria hotelieră şi de turismul clasic, le-au refăcut. În 1967 erau 101 astfel de construcţii. În anii 90 numărul de căsuţe şi rulote a ajuns la 400 şi Prefectura a luat măsuri. În 2004, căbănuţele au fost declarate ilegale şi au fost dărâmate sau părăsite. Comunitatea de „cabanieri” a fost şi obiectul unui studiu etnografic. Încă sunt multe procese pe rol între stat şi cabanierii alungaţi.
Am ajuns la apus de soare şi ne-am pus cortul la câţiva metri de o gaşcă de hipioţi cu un mini van galben. Ne-au avertizat că ţânţarii sunt extremi şi ne-am îmbibat cu Autan Vadu style. Am alergat pe nisipul tare, ne-am uitat la kite surferi, am făcut baie în marea caldă şi ne-am pregătit de cină– din nou, paste cu şuncă, ciuperci şi măsline, că doar ce poate fi mai uşor de gătit la primus? Mai luasem şi un gazpacho din Carrefour care a mers destul de bine. Am încheiat cu ciocolată şi vin şi glumind pe seama mutrei mele din hypermarket când comentam „eşti sigur că trebuie să luăm atâta mâncare şi apă? dacă n-o să putem să campăm acolo ce facem cu ea?!”. Peste noapte a bătut vântul şi ne-am trezit cu cortul în cap, deşi îl ancorasem cu topcase-urile.
A doua zi ne-am trezit la răsărit şi am alergat vreo 3 km cu ochii la surferi şi kite surferi. Planul era să pornim spre Barcelona, dar plaja era atât de frumoasă încât am decis să mai rămânem o noapte. Pe la 11, un localnic cu o camionetă a trecut şi ne-a întrebat dacă vrem apă, ouă, lapte, fructe, pâine. Aveam de toate, dar am apreciat micul business, care te scuteşte de zeci de km până la primul magazin.
Singurul lucru care ne-a lipsit a fost un încărcător solar care ne-ar fi ajutat să resuscităm notebook-ul şi să ascultăm nişte muzică bună care să meargă de minune cu locul în care ne aflam. Am citit, ne-am plimbat, am făcut animale din baloane (aveam noi un plan de clownăreală pentru Barcelona) şi cred că ne-am simţit mai relaxaţi ca oriunde.
Plaja Beauduc e de neratat pentru iubitorii de locuri pustii şi frumoase.
Foarte foarte interesant articolul, sa stii ca echipei de la http://www.fancumparaturi.ro/ i-a placut articolul tau si iti va sustine blog-ul intotdeauna, iti multumim !
ApreciazăApreciază