21 decembrie 2013

revolutia_decembrie2

Aveam doi ani în 1989. Părinţii mei aveau 20. M-au lăsat acasă la străbunici şi au plecat în centru. Când am înţeles că aş fi putut să-i pierd, o rotiţă mi s-a dat peste cap şi m-a făcut tare sensibilă la subiectul revoluţiei. Pe 21 decembrie am vrut să fac parte din cele câteva mii de oameni care au ieşit în stradă pentru a-i cinsti pe eroii din 1989. Mi-am notat şi celelalte mesaje ale Pieţei.

Circulau zvonuri cu portocale şi ţâşnitori otrăvite. Ţin minte miezul de noapte când a bătut cineva la uşă şi tataie Stoian, străbunicul care îmi spunea poveşti, a dat nas în nas cu un soldat tânăr care i-a cerut apă. Ani mai târziu îmi imaginam că băiatul însetat a tras gloanţe care au trecut pe lângă ai mei, dar care i-au atins pe alţi părinţi. Am mitizat prezenţa alor mei la revoluţie, mai ales după ce m-au luat cu ei în iunie 1990 şi după ce am ascultat discul cu Cântecele Golanilor. Devoram poveştile cu minerii care ne-au fugărit. Cântam despre „cei cu taţii laşi” şi mi-l imaginam pe al meu fugind printre gloanţe, taburi şi tancuri, călcând prin bălţile de sânge de la Inter, scandând şi îmbrăţişându-se în goana aia cu mama. Revoluţia era în mintea mea de atunci o poveste cu super eroi şi o destabilizau doar imaginile de la TVR cu trupuri bătute sau împuşcate.

„Cinste lor eroilor”. „21-22 şi-au dat viaţa pentru noi”.

E 18:00 şi mă plimb printre „bisericuţele” din Piaţa Universităţii. „Ponta şi Antonescu sunt la fel ca Ceauşescu” strigă vreo 10. „E varză, fiecare strigă altceva„, comentează altul. Se scandează „Vrem spitale, nu catedrale”  la mică distanţă de bannerul galben cu „Fără mine nu puteţi face nimic (Ioan 15,5)” şi de cel cu „Ţara Moţilor cere demisia Guvernului„. Sunt tineri în costume de schior. Sunt bărbaţi în geci de blugi. Câini îmbrăcaţi de protest cu geci sau pulovere. Biciclişti. Pensionari cu căciuli ruseşti  şi sacoşe de cârpă.  Bebeluşi înveliţi în saci de dormit. Se aude zgomotul ritmic al unui premier zdrăngănit cu o  lingură de lemn. Ţipă vuvuzele. Bubuie petarde însoţite de câte un chiot: „Estee! Revelionuu!”.

La 18:24, printre lumânările aprinse la Troiţă se cântă timid imnul apoi se strigă „Dacii şi cu Moţii se luptă cu hoţii”. Unii privesc mulţimea de pe trotuar, alţii se plimbă prin intersecţie şi citesc mesajele protestatarilor.

Pancarte

Depontaminăm ţara

Toate partidele fură prin rotaţie

Politică plus biserică egal corupţie

Jos anarho-comuniştii

No fracking

Adevărata democraţie se află în stradă nu la microfon

Catedrala mântuirii neamului prost

CRL C: FSN CTRL V: USL

Puie Monta

România, frumoasa adormită

Eu votez DNA

Ponta, hands off independent justice

UNFUCK Romania

Terminăm ce-am început în 89

Câţiva protestatari se salută ca la serviciu: „- Bună seara! – O sărumâna! Ce faceţi? – Bine, mulţumesc. Voi? – La datorie!”. Calc cu milă pe asfaltul spălat de sânge şi-mi răsună în gând versurile anilor 90 pe care le credeam adevărate şi mă înspăimântau când mă gândeam că centrul e plin de fantome: „Din cei care am murit aici, ne-am reîntors năluci/ Să nu mai fie cum a fost măcelul de atunci„.

Refrene

Ponta reales la al 5-lea congres

Dacii şi cu moţii se luptă cu hoţii

Roşia şi Pungeşti două inimi româneşti

Vă rugăm să ne scuzaţi nu producem cât furaţi

Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun

Parlament Penal, cuib de criminal

Suntem cu toţii fraţi, români adevăraţi

Aurul în ţară, trădătorii afară

Jos Guvernul trădător

Ponta te iubim că ca tine nu găsim

La 18:54 îngenunchem şi păstrăm tăcerea câteva clipe în memoria victimelor din decembrie 1989. Se dau coate şi se şopteşte „shh!” ca liniştea să fie completă. Pornim în marş spre Piaţa Romană şi apoi spre Guvern. În urma noastră rămân câteva zeci de oameni aprinzând lumânări la troiţe. Călcăm cu grijă printre chibrituri şi lumânări. Din când în când îngenuchem  şi strigăm într-un glas „Cinste lor eroilor„, „21-22 şi-au dat viaţa pentru noi„, „Iliescu judecat pentru sângele vărsat„.

Sunt şi certuri între băsişti şi restul care strigă „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu„. O mână de oameni schimbă mereu primul personaj cu „Jos Voiculescu, Ponta şi Antonescu„. Patru băieţi scandează ritmat şi gros „Ponta, Ponta s-o futem pe mă-ta”. Nu lipsesc nici „nu corporaţia face legislaţia„, „jos masoneria„, „revelion fără Ponta şi Chevron„, „Să vină elicopteru, să plece Premierul„. Dar şi „Uite-l pe Chirilă!”.

De la balcoane oamenii făc cu mâna în timp ce din stradă coloana de câteva mii de oameni le strigă „ieşiţi din casă dacă vă pasă„/ „ieşiţi din casă nu staţi în transă„, „haideţi cu noi” şi „ce vrem noi e şi pentru voi„. Unii dau cu artificii şi un tip comentează scârbit: „Ce tâmpiţi. Nu se gândesc că aşa se trăgea şi-n 89 de la balcoane. Îşi bat joc”. Cântecele se amestecă.  Un grup de vreo zece bărbaţi cu steaguri care se adresează unul altuia cu „camarade” cântă „Scoală române n-auzi alarma/N-auzi cum plânge naţia ta„.  Alţii ţipă „Jos Iliescu„. Unul murmură „Căci nu noi este Dumnezeu„. Cei mai mulţi tună bărbăteşte „Uniţi salvăm toată România” şi „Noi nu suntem o naţie de sclavi” de bubuie bulevardul Magheru.

Sub arcadele de beculeţe din Piaţa Romană se aprind lumânări lângă coroanele din partea preşedintelui (garoafe roşii), a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţiei şi a lui Dan Diaconescu (orhidee mov). Jandarmii nu însoţesc marşul, dar s-au instalat la Guvern cu scuturi şi căşti. La întâlnirea cu ei, mai mulţi râd şi le strigă: „Soldăţeii!”, „Poate vă era dor de ei!”, „Uniţi Salvăm Jandarmeria”, „Pe cine protejaţi?”

În faţa Guvernului luminat de proiecţia tricolorului, se scandează „Păcat, păcat de sângele vărsat„. Pun carneţelul în buzunar şi strig pentru că mi se pare firesc ca Guvernul să nu-şi închipuie vreodată că românii au uitat ce-a fost în 89. Că merită să i se scandeze asta în faţă. Se spun poveşti de la baricada de la Inter, se compară jandarmii cu USLA, se pune Imnul Golanilor la portavoce. E ceva suprarealist în amestecul de strigături, în aburii pe care-i scoate mulţimea, în Guvernul înconjurat de cordonul de jandarmi şi în refrenul „mai bine mort decât comunist” care se aude firav. Doi protestatari ridică  ştreanguri în lumina camerelor de filmat şi a beculeţelor de iarnă.

Mai bubuie o petardă, mai pleacă găşti dezamăgite că nu se împinge nimeni cu jandarmii („hai mă că nu se întâmplă nimic!). Apoi se revine la:

România stat poliţienesc

Ponţa ţi-e frică că Guvernul pică

Jandarmeria apără hoţia

Ponta ce frumos ne minţi, ne-ai vândut pe trei arginţi

Copy Paste!

Basarabia

Vrem natură, nu cianură

Oligarhia distruge România

Francmasoneria distruge România

DNA DNA vrem dosarul Roşia

Aţi minţit poporul cu televizorul

Libertate

Antena 3, penaliii sunt ai tăi

Ponta, nu uita te aşteaptă Rahova

Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist

Nicăieri justiţie, peste tot corupţie

Suflet românesc, vreau să te trezesc

Jos Ceauşescu

Jos comunismul

Plecaţi din Pungeşti

Ponta pentru noi este Ceauşescu doi

Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit

Se strigă şi fără rimă:

Vrem lideri spirituali nu tâlhari

Vrem investiţii în sănătate, infrastuctură şi sănătate

– Luaţi-l pe Ponta şi băgaţi-l în dubă!

– Şi pe Băsescu!

– Revoluţie!

Pe la 20:30, cineva strigă la portavoce „Haideţi în Piaţa Revoluţiei!” şi ne punem în mişcare pe Calea Victoriei. Vreo 4000 de oameni strigă „Veniţi cu noi!„. Câţiva se opresc în intersecţii, fac semne de plecăciune sau aplaudă maşinile blocate în trafic pe străduţele adiacente. Cinci băieţi aprind torţe roşii şi cântă gros: „O dorinţă sinceră România liberă”. Alţii îşi pun palmele pe gură şi chiuie ca indienii.

În Piaţa Revoluţiei, Ministerul de Interne e păzit de dubele jandarmeriei în frunte cu tunul de apă. Oamenii se înghesuie spre fostul CC, tot mai aproape de cordonul de scutieri. Faimosul stegar lansat la protestele din 2012 în ferestra de la geografie se urcă pe tun. Jandarmii îi întind mâna să-l dea jos şi el le-o strânge în semn de „noroc”. Mulţimea ţipă „Ruşine să vă fie!” şi „Fără violenţă” când e dat jos de acolo. Se aude zgomot de pietricele izbite de scuturi sau de tabla dubelor de jandarmerie şi câţiva încep să se precipite şi să ţipe ascuţit:

Nu-i provocaţi!

Nu aruncaţi!

Terminaţi mă!

Fără violenţă!

O dat cu piatra.

Mercenarii!

Jandarmii încearcă să retragă maşina cu tun. Hardughia se clatină greu şi o voce constată scârbită: „E plină de apă”. Miroase puternic a gaze de eşapament. „Ambalează motoarele să gazeze lumea!”, ţipă unul. „Au bani de motorină!”, sare altul. Un puşti cu plete şaten-blonzii zdrăngăne o chitară rece şi cântă mecanic „A fost o dată ca-n poveşti, A fost în România„. Zici că-i din altă lume în toată amestecătura asta şi mi-e drag.

Dintr-o portavoce se aude  „Haideţi la ţeapa asta nenorocită! Cel mai urât monument! Haideţi cu toţii la ţeapă„. Unii se înghesuie în jurul monumentului unde au fost aprinse lumânări, alţii se îndreaptă înapoi spre Piaţa Universităţii. „Mă simt ţepuit„, se aude dintr-un grup.

Rămân pe loc câţiva nedumeriţi. „Hai copii, acasă!”, zice o doamnă cu păr alb. „- Ce se face acum?  – Dacă e lume se stă şi până la 12”, dialoghează doi. Mulţimea înjumăţită e aproape de Piaţa Universităţii. O mână de oameni se ceartă cu cordonul de jandarmi din faţa Ministerului de Interne:

Aveţi obligaţia să nu respectaţi ordinele ilegale!

Să vină Rambo!

Înţelegeţi că nu cu noi trebuie să purtaţi războaie

Vreau şi eu normă de hrană!

***

Relatarea de aici se bazează  strict pe ce au prins ochii şi urechile mele şi e posibil să-mi fi scăpat lucruri importante. Am simţit că am fost o voce când am strigat împreună în amintirea evenimentelor din decembrie 1989 şi am fost fericită. Nu cred că o să putem vreodată să construim ceva nou fără să vorbim despre trecut. Şi dacă aş gândi cu mintea de copil care credea în năluci, aş spune că eroilor din 89 le plac comemorările cu tineri în stradă, cu chitări, cu oameni curajoşi care folosesc libertatea pe care o au astăzi. Că astea le sunt mai aproape decât coroanele depuse oficios şi făţiş.

Foto: Florin Vieru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s