Tura moto de weekend- Bulgaria

Vehicul: BMW F650

Km parcurşi: 650

Somn şi bălăceală: Hotel Azalia, staţiunea Sf. Constantin şi Elena

Tarife & Facilităţi: 2 persoane, 50 euro, all inclusive (3 mese, bere, cafea, apă, prăjituri, etc.), saună, baie cu aburi, piscină cu apă termală, fitness, cameră cu vedere la mare şi plajă. Excursia cu tot cu benzină, vizită la Balcic şi cumpărat de suveniruri: 400 de lei

Vremea: soare şi frumos- poate de-asta e şi cronica atât de elogioasă 🙂

Constatare: bulgarii au pisici cum avem noi câini- tare simpatic

Turism la bulgari

Era vineri seară şi scărmănam netul în căutarea unei ture de weekend. Cum Băile Felix erau cam departe pentru planurile noastre, ne-am decis să ne răsfăţăm în staţiunile balneo-climaterice ale vecinilor bulgari.

Am rezervat o cameră dublă prin booking.com, am printat voucherul, am pus în topcase costume de baie şi am aşteptat dimineaţa. Pe la 10:30 am încălecat înfofoliţi (mănuşi de lână pe sub cele de piele, tricou bumbac & bluză cu mânecă lungă, polar, geacă de piele, colanţi de iarnă Decathlon, pantaloni de munte, bocanci). Am pornit spre Giurgiu cu ochii mici de la soarele cu dinţi.  La Ruse vameşul mustăcea curios- „Nu vă e frig? Hîhî”. Motocicliştii nu plătesc roviniete sau alte minunăţii aşa că am ieşit imediat din ţară şi dă-i şi luptă cu drumurile bulgarilor (vibrează mai mult ca ale noastre, totuşi nu au cratere şi nici nu străbat sate în neştire).

Această prezentare necesită JavaScript.

La 12: 30 am oprit să ne încălzim în Varna. Aveam mâinile vineţii şi nu prea ne mai simţeam vârfurile degetelor. Toată lumea era îmbrăcată sumar, numai noi tremuram în soare cu şapte cojoace pe noi.

Până la Constantin şi Elena m-am gândit numai la cum o să mă scufund în apa termală. De la Varna mai sunt vreo 10 km până în staţiune.  Hotelul Azalia este aşezat chiar pe plajă şi pe cuvântul meu că arăta cam ca hotelul Pyramisa din Hurghada, Egipt (o să vă povestesc şi despre el cât de curând). Ne-am lăsat bagajele în camera super încălzită (în ce hotel de pe litoralul nostru sunt 27 de grade acum?) şi am dat o fugă până la mănăstirea Sf. Constantin şi Elena- trei chilii străjuite de bazaruri şi de hoteluri gigant. Pe băncile din curtea mănăstirii se relaxau cuvioase pisici bulgare- mai blănoase şi mai curate ca ale noastre.

Spre seară ne-am bălăcit de zor în piscina cu apă termală, ne-am copt în saună şi apoi am lenevit cu ochii la mare. Abia când a venit ora cinei am constatat ce populat era hotelul. Sala de mese era plină ochi (în ce hotel de pe litoralul nostru există o sală de mese ocupată complet în octombrie?).

Am băgat un picior în mare şi n-am simţit cuţite aşa cum mi s-a întâmplat de mai multe unumaiuri vamaiote- deci să fi avut vreo 13-15 grade. M-am uitat cu jind la curajoşii care ieşeau din piscină (37 de grade) şi se aruncau în marea limpede. M-am abţinut; am avut prea multe probleme de sănătate din cauza „curajului” ăsta.

A doua zi, după o nouă rundă de răsfăţ tip spa şi un prânz excelent (foarte pricepuţi la salate) am pornit spre Balcic. Drumul e tare frumos, cu munţi în stânga şi mare în dreapta. Mă bucur că l-am parcurs toamna pentru că dealurile şi pădurile „ardeau” în culori.  După 30 de km am ajuns în sfârşit într-un nou loc pe care îmi doream să-l vizitez de mică. Sigur, e clişeu; toate puştoaicele şi-au dorit să viziteze Balcicul după ce au citit „Pânza de păianjen” de Cella Serghi. Mai contează totuşi că e clişeu dacă te face atât de fericit? Când eram mică îmi făceam liste cu locuri pe care aş vrea să le văd. Printre Humuleşti, Ipoteşti,  Sarmizegetusa (…) se afla şi Balcic.

„Abia când m-am pomenit între dealuri creţoase, într-o lumină orbitoare, de parcă oglinzi ascunse adunau soarele şi-l răspândeau apoi cu forţe gigantice, iar în depărtare, o mare albastră, ca o revărsare a cerului pe o parte din uscat, abia atunci m-am trezit.” (Cella Serghi)

 

Nu mi-a ajuns o dup-amiază. A fost aşa…ca un vis. Aş vrea măcar o săptămână în care să mă plimb, să pictez şi să scriu de pe malul mării. Pentru cei interesaţi de istoria „judeţului interbelic Caliacra” iată un link interesant.

Vă las cu mai multe fotografii şi vă recomand să vă pierdeţi prin castelul şi grădina botanică a Reginei Maria. O să vă întoarceţi mai bogaţi- aşa cum te întorci din orice călătorie.

P.S. Am tot căutat o ofertă de revelion locală. La noi la Căciulata un all inclusive (fără piscine, biliarduri şi alte mofturi) costă 200 de euro de persoană!! Discuţiile despre „salvarea turismului” sunt de un penibil sinistru. Noroc că ne plac haiduciile cu poteci, conserve şi dormit la prici 🙂 All inclusivu e un moft pe care merită să ţi-l satisfaci într-un weekend de relaxare; din păcate nu în România.

2 gânduri despre „Tura moto de weekend- Bulgaria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s