Tura de vara Balea Lac-Refugiul Caltun- Varful Negoiu

Balea Lac- Refugiul Caltun- Vf. Negoiu

Vremea a avut mare boala pe noi, astfel ca în prima noapte am campat la Bâlea unde a plouaaaaat pana dimineata. Cortul a supravieţuit demn potopului. A doua zi, amorţiţi şi leneşi am pornit spre Negoiu. Vremea s-a mai îmbunat şi ne-am bucurat de soare până la refugiul şi lacul Călţun. Acolo vântul s-a hotărât sa ne ia pe sus aşa că ne-am băgat în refugiu.

În conserva adăpost cineva îşi instalase un cort. Pe funia care străbătea refugiul am numărat vreo 15 perechi de şosete şi ne-am îngrozit la gândul că nu vom avea unde să dormim. În scurt timp a aparut un ceh simpatic, şi-a strâns şosetele, a filmat câteva cadre cu caprele negre care ţopăiau zălude printre bolovani în lumina portocalie a apusului şi pe la nici 8 s-a băgat la somn.
Cehul bărbos şi cu ochi albastri ne-a povestit că face un documentar despre munţii Carpati. Vara asta filma Făgăraşii şi vara următoare avea de gând să se mute în Retezat. Se cam temea de urşi dar se bucura de fiecare capră sau marmotă pe care le putea imortaliza.

Pe la 8 dimineaţa am pornit spre Negoiu, am trecut peste un ditamai gheţarul, am ocolit „strunga dracului” (spre dezamagirea mea) şi am luat-o pe cea a „doamnei”. Ce-i drept, ceaţa era deja groasă rău, ploua mărunt şi probabil ar fi fost periculos să o luăm pe acolo.
La 11 am fost la 2535 m şi n-am văzut nimic; doar ceaţă lăptoasă şi rece. Sentimentul de vârf a fost însă unic. Ne-am întors la Călţun şi am dat peste o mulţime de oameni hotărâţi să se adăpostească de ploaie acolo. Se întunecase rău de tot, ploaia era din ce în ce mai violentă, vântul nu mai zic.

Pentru că nu mai aveam la noi nimic( mâncare, tutun, băutură), cum s-a potolit puţin furtuna am pornit înapoi spre Bâlea. Nici n-am urcat bine prima culme că s-a pornit un vânt şi mai abitir. Ploaia ne pleznea cu putere şi nu vedeam la un metru.  În câteva minute s-a pornit şi grindina. Treceam peste cărări mai înguste ca un bocanc şi vântul mă lipea de muntele din stânga. Când ajungeam la porţiunile de creastă flancate de prăpăstii uriaşe, mergeam aproape târâş pentru că vântul nu mă lăsa să stau în picioare.
Soarele a ieşit abia când am trecut de toate lanţurile şi porţiunile mai dificile.  Am fost aşa de muraţi că nici n-am mai pus cortul la Bâlea, ne-am băgat direct la refugiul Salvamont(25 de lei pe noapte), am băut ceai şi supe şi ne-am moleşit în sala de mese. Nimeni nu mai avea chef de Moldoveanu  a doua zi dar sigur ajungem noi curând şi la trei paşi de moarte

Un gând despre „Tura de vara Balea Lac-Refugiul Caltun- Varful Negoiu

  1. Pingback: Balea Lac- Fereastra Zmeilor- La trei pasi de moarte- Podragu « Zapacita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s