Cum ne batem joc de sportivi

„Zoltan Kelemen patinează de 18 ani. Nu i-au stat în cale nici calitatea slabă a gheţii din România, nici accidentul nefericit din copilărie, nici prejudecăţile celor din jur. A ajuns la cea mai importantă competiţie din viaţa unui sportiv: Jocurile Olimpice.”
Aşa deschideam povestea „Olimpiada de acasă„, publicată în Tabu de mai. Eram mândră că am avut ocazia să stau de vorbă cu un om atât de pasionat, de disciplinat şi de dedicat cum este Zoltan Kelemen- cvadruplu campion al României la patinaj artistic. Povestea lui m-a copleşit şi mi-a demonstrat că poţi să depăşeşti orice obstacol.
„Pentru mine asta contează: să patinez bine. Locu’…mi-a spus-o şi antrenorul, nu e aşa important. Trebuie să fac tot ce pot, să dau ce-i mai bun şi să se vadă că-mi place să patinez. Asta e ideea.Am mari şanse dacă lucrez mult mai mult şi mult mai constant şi uite că nimic nu e imposibil dacă îţi doreşti cu adevărat. Asta a fost mereu mentalitatea mea, aşa am gândit mereu. „
Eram optimistă pentru Zoli şi antrenorul lui Cornel Gheorghe. Mă gândeam că mult trâmbiţatul patinoar de la Braşov o să reprezinte o schimbare majoră faţă de ruina Flamaropol din Bucureşti. Speram că se vor găsi sponsori care să-i plătească orele de gheaţă. La Braşov o oră pe gheaţă costă 350 de lei. Clubul Sportiv Miercurea Ciuc îl „plăteşte” pe Zoltan Kelemen cu un supliment alimentar lunar în valoare de 500 de lei.
În raportul FRP din aprilie 2010,  Nicolae Bellu, scria: „Astfel, sportivul, Kelemen Zoltan, si datorita varstei (22 ani) si datorita valorii, devine una din principalele noastre sperante pentru viitor.”
Acum am aflat (din prosport) că lucrurile nu au mers nicidecum spre bine deşi sezonul acesta a fost cel mai bun din cariera patinatorului(locul 19 la Europene, participarea la Jocurile Olimpice şi la Campionatul Mondial, locul 9 la Cupa Merano, locul 13 la Nebelhorn Trophy, campion naţional). Preşedintele Federaţiei Române de Patinaj, Adrian Ciobanu, a desfiinţat postul de antrenor al lotului naţional de patinaj artistic, Cornel Gheorghe fiind încadrat în funcţia de referent.
După şapte ani de muncă titanică, totul e pe cale să se prăbuşească. Legătura dintre antrenor şi sportiv este esenţială pentru performanţă.

„Ca sportiv dacă nu dai de la tine şi nu te laşi să fii antrenat, atunci nu există acea legătură între sportiv şi antrenor şi n-are rost. Te duci acasă şi te apuci de sapă sau de coasă.”

Neînţelegrile din cadrul Federaţiei nu fac decât să-i nege şansele lui Zoli la performanţe mai bune. Pentru el contează să patineze cât mai mult, „pauzele să fie cât mai scurte, adica zilele cât mai puţine de nepatinat”.

„Două zile de stat degeaba sunt deja extraordinar de mult. Prima zi după pauză parcă nu mai ştii să patinezi, nu mai eşti obişnuit, nu mai ai ritmul. Într-o zi două îţi revii dar pierzi timp de antrenament pe care nu ai de unde să-l mai recuperezi.”

La patru săptămâni de la prima participare la olimpiadă Zoli îmi vorbea cu un nod în gât despre facturi, chirii, despre ce viaţă îl aşteaptă dincolo de patinoar:
„O să vedem ce-o să fac. Nu o să pot să renunţ la sportul ăsta aşa uşor. O să încerc treptat, mai întâi spectacole afară, apoi să antrenez pe undeva.  E greu. Asta e ce să facem? Dacă noi n-avem.”
Nu, n-avem. Nu avem bun simţ, nu avem respect pentru oamenii care ne fac cinste. Stricăm până şi ce-au reuşit doi oameni să construiască exclusiv pe munca lor, fără nici un sprijin.
Bine că protestaţi pentru Diaconescu, Becali şi alte valori naţionale!
Later Edit: Mai multe detalii despre mazileala sinistra puteti citi de aici [Acum nu ma mai mira comentariul ranchiunos si tafnos al lui Marius Negrea]
Si un interviu cu Zoli Kelemen aici

3 gânduri despre „Cum ne batem joc de sportivi

  1. M-am crucit cand am auzit. Incredibil. Cand s-a schimbat conducerea federatiei, am sperat ca lucrurile vor merge spre bine pentru sportul asta, atat de oropsit la noi. Nici prin cap nu-mi trecea asa ceva.

    Apreciază

  2. Cred ca nimeni nu se astepta la asa ceva. Sper sa se rezolve pentru ca e maaaare pacat. Nu poti sa indepartezi antrenorul unui sportiv si sa te astepti ca el sa mai aiba aceeasi motivatie sau sa faca performanta in continuare. Nu stiu ce au avut in cap.

    Apreciază

  3. Exista o federatie romaneasca ? Excelenta treaba a facut in promovarea sportului astuia. Ar putea sa se transforme in FREC (Federatia Romana pentru Exercitii de Camuflaj)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s